Parlement Suriname boos over Schiphol-controle

Het Surinaamse parlement heeft de regering opdracht gegeven de Nederlandse ambassadeur in Paramaribo te ontbieden. Het wil ,,ernstig protest'' aantekenen tegen de wijze waarop de zogeheten 100-procentscontrole op Schiphol werd toegepast bij twee parlementariërs.

Ze kwamen vorige week maandag op Schiphol aan, reizend met diplomatieke paspoorten en visa, die door de Nederlandse ambassade in Paramaribo werden verstrekt. Ze reisden naar Europa als waarnemers bij de verkiezing van europarlementariërs.

Een van hen was parlementsvoorzitter R. Sardjoe, de andere was coalitieparlementariër A. Kruisland. Ze vinden dat internationale verdragen met betrekking tot diplomatieke paspoorten, waaronder het Verdrag van Wenen, door de autoriteiten op Schiphol pertinent zijn genegeerd.

,,Het was een levensgrote aanduiding van machtsvertoon'', meent Sardjoe. Parlementariër Kruisland zegt zich zwaar gegeneerd te hebben. ,,Dit overkomt me niet meer, ik weiger me op deze wijze te laten toucheren en fouilleren, desnoods sturen ze me terug'', aldus een woedende Kruisland.

De twee parlementariërs, die gisteren in het parlement verslag deden van hun ervaring, kregen bij hun protest veel bijval. Het Surinaamse parlement heeft besloten dat de regering van zijn ongenoegen blijk moet geven in een officieel protest bij Nederland.

De 100-procentscontrole werd in februari ingevoerd voor vluchten uit Suriname in een poging de smokkel van drugs tegen te gaan. Over een paar weken wordt minister Donner (Justitie) in Paramaribo verwacht om over die verscherpte controle te praten met zijn Surinaamse collega Gilds.