Onrust in Afrika drukt winst van Gamma Textiel

Textielbedrijf Gamma Holding heeft vanmorgen een winstwaarschuwing gegeven. Door problemen bij dochter Vlisco, dat geverfde en bedrukte batikstoffen produceert, komt de nettowinst dit jaar ,,aanzienlijk lager'' uit dan in 2003.

Vlisco, dat wereldmarktleider is in gekleurde batikstoffen, heeft last van de instabiele situatie in West-Afrika, zijn belangrijkste afzetmarkt. In Ivoorkust, waar het politiek onrustig is, is de koopkracht scherp gedaald, wat zijn weerslag had op de afzet van de modegevoelige stoffen die Vlisco verkoopt. Verder heeft Nigeria importbeperkingen op textiel ingevoerd, waarmee nog een belangrijke afzetmarkt wegviel.

De problemen in West-Afrika spelen al langer, maar in plaats van het herstel dat voor het tweede halfjaar werd verwacht, is de situatie verder verslechterd, aldus Gamma. Eerder dit jaar werd de productiecapaciteit bij Vlisco in Helmond al teruggebracht, maar vanmorgen maakte Gamma bekend de productie verder te zullen verlagen. Daarbij valt een nog onbekend aantal gedwongen ontslagen. Bij Vlisco, dat behalve in Helmond fabrieken heeft in Ghana en Ivoorkust, werken 3.700 van de 9.350 werknemers van Gamma. Voor de verlaging van de productie treft Gamma een voorziening, die mede verantwoordelijk is voor de verwachte winstdaling. Vorig jaar bedroeg de nettowinst nog 34,1 miljoen euro, dit jaar zal die 30 tot 45 procent lager uitkomen.

De omzet van Vlisco daalde vorig jaar met 8 procent tot 161 miljoen euro, 18 procent van de omzet van Gamma als geheel. Het bedrijfsonderdeel vertegenwoordigt ruim eenderde van de winst. Gamma, dat niks te maken heeft met de gelijknamige doe-het-zelfketen, haalt de helft van zijn omzet uit technisch textiel (transportbanden, filters en zeildoeken) en de helft uit hoogwaardige stoffen (matrasstoffen, autobekleding, batikstoffen). In zeildoeken en batikstoffen is Gamma mondiaal marktleider en ligt de winstmarge rond de 15 procent. Autobekleding is het probleemkind van Gamma. Het bedrijfsonderdeel, dat in 2002 verlies leed en vorig jaar een marginale winst behaalde, heeft last van scherpe concurrentie met andere toeleveranciers van de auto-industrie en is op zoek naar een partner.

Op de Amsterdamse beurs daalde het aandeel Gamma vanmorgen met 7,9 procent tot 33,81 euro.