Onderzoek naar bedreiging Verdonk

Het ministerie van Justitie neemt bedreigingen aan het adres van minister Verdonk serieus. De politie in Amsterdam onderzoekt een anonieme bedreiging die donderdag is binnengekomen bij RTV Noord-Holland. Dat heeft een woordvoerster van het ministerie bevestigd.

RTV Noord-Holland kreeg een melding van een man die zei namens Section Eight te spreken en verantwoordelijk te zijn voor de `ketchupactie', een dag ervoor. Verdonk werd in Amsterdam door twee vrouwen besmeurd met ketchup.

De twee vrouwen werden opgepakt, maar zijn inmiddels door de rechter-commissaris weer op vrije voeten gesteld zonder dat hun identiteit is vastgesteld, zo bevestigt een woordvoerder van het openbaar ministerie in Amsterdam. De vrouwen zijn weggestuurd met een geanonimiseerde dagvaardiging.

Volgens de Jonge Fortuynisten (JF) zou het in één geval gaan om een bekende radicaal-linkse actievoerster die al meerdere malen is opgepakt. Voorzitter Wijnmaalen van het bestuur van de Jonge Fortuynisten zegt dat deze vrouw in maart leden van de JF had lastig gevallen na afloop van een debat op de Vrije Universiteit in Amsterdam. ,,Net als Volkert van der G. heeft ze de handboeken goed gelezen, waarin wordt aangeraden om bij arrestatie altijd te zwijgen'', aldus Wijnmaalen in een verklaring. Volgens Verdonks woordvoerster heeft de minister inmiddels persoonlijke bewaking gekregen. Het ministerie verstrekt daarover geen nadere details.