OM bezoekt Zuid-Irak

Een delegatie van het openbaar ministerie bezoekt momenteel de door Nederlandse militairen gecontroleerde Iraakse provincie Al Muthanna in Zuid-Irak. De oriëntatiereis is een initiatief van Defensie om justitie meer vertrouwd te maken met het werk dat Nederlandse militairen onder risicovolle omstandigheden moeten verrichten. Minister Kamp (Defensie) had het OM uitgenodigd voor de reis naar aanleiding van de rel rond een uitgelekte brief van procureur-generaal De Wijkerslooth over de zaak-Erik O. O. wordt er van verdacht verantwoordelijk te zijn voor de dood van een Iraaks burger.

Volgens Kamp zal het OM vanaf het begin op de hoogte worden gehouden van de voorbereiding van een missie van Nederlandse militairen in het buitenland. Justitie krijgt in alle gevallen, dus ook bij geheime missies, inzage in de geweldsinstructie. Volgens Kamp zijn hij en minister Donner (Justitie) het erover eens dat als een militair tijdens een missie in het buitenland geweld gebruikt, er vanuit wordt gegaan dat het geweldsgebruik binnen de regels valt.