Moskou bij failliet Yukos niet gebaat

Een dag nadat het proces is begonnen tegen Michail Chodorkovski, de ex-topman van het olieconcern Yukos, heeft de Russische president Poetin verklaard dat hij geen belang heeft bij het bankroet van Yukos.

Poetin zei ook dat ,,de [Russische] regering haar best zal doen om de ineenstorting van het bedrijf te voorkomen''. Chodorkovski is een van Ruslands rijkste mannen en grootaandeelhouder van Yukos. Hij staat sinds gisteren terecht in Moskou wegens verduistering en belastingontduiking.

De Russische belastingdienst heeft Yukos over 2000 een extra aanslag en boetes opgelegd van 99,4 miljard roebel (2,84 miljard euro). Beroep ertegen door Yukos werd juist vandaag door het arbritragehof in Moskou verworpen.

Yukos heeft gezegd bankroet te gaan als het deze aanslag moet betalen. Het kan namelijk geen activa verkopen omdat die na Chodorkovski's arrestatie door de rechter zijn bevroren (op de olieproductie na). Een besluit dat door analisten van meet af aan als een op last van het Kremlin ingegeven actie wordt beschouwd.

Chodorkovski, via de holding Menatep grootaandeelhouder van Yukos, zou politieke aspiraties hebben getoond die Poetin niet bevielen en die indruisen tegen de non-interventieafspraken die Poetin eertijds met de Russische `oligarchen' zou hebben gemaakt. Yukos wordt sindsdien behalve door de Russische belastingdienst met schending van rechtsregels door het gezag lastiggevallen, wat zijn aandeelhouders nerveus maakt.

Beleggers reageerden gisteren geestdriftig op de uitlating van Poetin. Op de beurs van Moskou steeg het aandeel Yukos met 34 procent, waarna de handel door de beursautoriteiten werd stilgelegd wegens te heftige koersfluctuatie. De algemene Moskouse beursindex sloot gisteren 10 procent hoger.

Chodorkovski zit sinds oktober vorig jaar in de gevangenis. In december ontving Yukos de extra belastingaanslag. Vorige week gaf de huidige leiding van Yukos in een brief aan de Russische premier, Michail Fradkov, toe dat het energieconcern van 2000 tot 2003 te weinig belasting had betaald. Zij bood aan de belastingschuld in een aantal jaren te delgen.

Westerse advocaten die voor Chodorkovski's holding Menatep werken, hebben gisteren gezegd dat als Yukos bankroet gaat zij de zaak bij buitenlandse rechtbanken aanhangig maken. Dat zou een eventuele gedwongen verkoop van activa van Yukos aan buitenlandse partijen bemoeilijken. Analisten beschouwen de uitlating van Poetin als teken dat er mogelijk een compromis met de oliefirma in de maak is.