Madonna is Esther

Popster Madonna heeft na bestudering van de kabbala, een mystieke joodse wijsheidsleer die dateert uit de Middeleeuwen, de Hebreeuwse naam Esther aangenomen. Dit zegt ze in een interview dat het Amerikaanse tv-station ABC vandaag uitzendt. Madonna zegt zich te identificeren met de koningin Esther uit het gelijknamige bijbelboek. Daarin wordt verhaald hoe het joodse meisje Hadassa door haar oom Mordechai met succes naar voren werd geschoven als vrouw voor koning Ahasveros en de van oorsprong Perzische naam Esther aannam. Dankzij die positie wist ze later de joden in het Medisch-Perzische rijk te behoeden voor een voorgenomen genocide. De naam Madonna verwijst naar de moeder van Jezus, in de katholieke traditie ook aangeduid als ,,moeder Gods''.

De 45-jarige zangeres werd geboren als Madonna Louise Veronica Ciccone, en is vernoemd naar haar moeder. In het interview vertelt ze dat de naamsverandering geen verloochening van haar jong gestorven moeder betekent. ,,Ik wilde mezelf aan de energie van een andere naam verbinden,'' aldus Madonna. Ze zegt zich te ergeren aan critici die haar interesse in kabbala afdoen als een Hollywood-hype. ,,Mensen als ik en Demi [Moore, red.] nemen het heel serieus'', aldus de popster, die in de toekomst ook een bescheidener, minder seksueel geladen imago wil opbouwen.