Landverhuizen

Elk jaar verhuizen veel Nederlandse gezinnen naar Spanje. De kinderen gaan dan naar een Spaanse school.

Een van die kinderen is Jonas Beck. Hij is zes jaar en reist over een aantal weken van Amsterdam naar Miravet, een heel klein dorpje aan de rivier de Ebro in Spanje. Je zou denken: hij gaat natuurlijk op vakantie. Maar nee, Jonas gaat er wonen. Dat komt omdat hij cornflakes heeft gegeten voor zijn ontbijt. ,,Toen het pak op was'', vertelt Jonas, ,,vouwde mijn vader van de doos elke dag een deeltje van een huis. Dat huis hebben we in Spanje in het echt nagebouwd.''

In Spanje gaan wonen voelt anders dan vakantie houden, vindt Jonas. ,,Het huis is nog vreemd. Mijn skateboard, mijn tafeltje, mijn kleine blokken en honderd soldaatjes neem ik mee. Die geef ik allemaal een plekje. Ons huis staat tussen de bergen en ik heb veel ruimte om buiten te spelen. Dat heb ik niet in Amsterdam.''

Jonas verheugt zich op de vossen, reeën en wilde zwijnen die in de omgeving van zijn nieuwe huis rondlopen. ,,Ik heb al een paar konijnen gezien'', zegt hij. ,,Als we naar het dorp rijden, is de weg van zand en rijden we over bobbels. Een ervan is mijn lievelingsbobbel. Daar gaat de auto helemaal scheef van rijden. Hij ligt vlak naast een boerenlandje. Van de boer mogen we daar in de zomer kersen plukken. Die zijn lekker zoet en heel rood. We mogen er zoveel van eten als we willen.''

In het dorp van Jonas zijn geen regels. Er komt bijna nooit politie. ,,Een keer kwam er een agent. Die ging een kopje koffie drinken en kwam kijken of alles goed ging. We deden gewoon en toen ging hij weer weg. Ik denk dat veel politieagenten niet weten dat daar een dorp is, omdat het verstopt zit tussen de bergen.''

Na de zomervakantie gaat Jonas gewoon weer naar de middenbouw op school. ,,Er zitten zeven kinderen in mijn klas'', vertelt hij. ,,De meester neemt ons vaak mee naar buiten en vertelt over de natuur. Ik leer Spaans, Catalaans en Engels. `Mira' betekent `kijk'. Dat zeg ik vaak als ik met Paula (7) en Denisio (4) speel. Dat zijn mijn nieuwe vriendjes.''

En heeft hij dan geen heimwee? ,,Ja, hoor'', zegt hij. ,,Wat ik erg zal gaan missen is ons huis in Amsterdam, mijn vrienden en de huizen van mijn vrienden. Vandaag heb ik de kinderen in mijn klas een videoband laten zien, zodat ze konden bekijken waar ik straks woon. Als iemand niet bij mij kan langskomen, heeft-ie toch gezien hoe leuk het er is.''

    • Jitka Xantinidou