Lamsschouder met tomaten-knoflooksaus

Vlees aan het bot is misschien moeilijker voor te snijden, maar heeft het voordeel dat u later een smakelijke bouillon van de botten kunt trekken. Maak met de punt van een scherp mes diepe inkepingen in het vlees. Pel de tenen knoflook en snijd ze in dunne staafjes. Trek plukjes van de takjes rozemarijn. Snijd de ansjovisfilets in stukjes. Stop in elke inkeping een staafje knoflook, een plukje rozemarijn en een stukje ansjovis. Leg de schouder in een ovenschaal. Bestrooi met zout en peper en wrijf het vlees rondom in met olijfolie. Dek de schaal af en zet een paar uur op een koele plaats.

Doe intussen voor de saus de tomaten in een kom, giet er kokend water over en laat een paar minuten staan. Giet ze af en laat schrikken onder de koude kraan. Pel ze en verwijder het zaad. Snijd het vruchtvlees in blokjes.

Maak de tenen knoflook van de bol los, pel ze, snijd ze doormidden en verwijder zo nodig de groene kern in het midden. Doe de tomaten, knoflook en bouillon in een pan en breng op een hoog vuur aan de kook. Draai het vuur lager zodat de bouillon suddert en laat ten minste 1 uur zachtjes koken, of tot de knoflook boterzacht is en de bouillon tot ongeveer de helft is ingekookt. Doe het mengsel over in een blender en draai tot een gladde saus. Proef en breng op smaak met zout en peper. U kunt de saus als hij niet dik genoeg is nog even op een hoog vuur laten inkoken.

Zet de lamsschouder onafgedekt 15 minuten in een op 220° C voorverwarmde oven. Zet de oven dan op 180° C en laat nog 30 tot 40 minuten braden. Controleer door de punt van een scherp mes in het dikste deel te steken. Het uitlopende sap moeten roze van kleur zijn. Neem het vlees uit de oven, doe over op een grote schaal, dek af met aluminiumfolie en laat minstens 15 minuten rusten. Schraap de braadsappen over in de saus en laat op een matig vuur doorwarmen. Snijd het vlees in plakken en geef er de saus in een schenkkan bij.

Morgen: aubergines met kaas.

    • Kim Maclean