Kamsky weer achter schaakbord

Gata Kamsky heeft zijn rentree gemaakt in het wedstrijdschaken. De dertigjarige Amerikaan van Russische origine won gisteren een rapidtoernooi in de stad New York over vier ronden.

Kamsky, een voormalige wereldtopper, speelde bijna vijf jaar geleden – in augustus 1999 – zijn laatste schaakpartij. Hij verloor toen in het Amerikaanse Las Vegas in de tweede ronde om de wereldtitel van de latere wereldkampioen Khalifman. Hij trok zich vervolgens terug uit het schaakwereldje om medicijnen te kunnen gaan studeren. Die studie heeft hij inmiddels afgerond.

Kamsky heeft laten weten graag een gooi te willen doen naar het voorzitterschap van de FIDE, de wereldschaakfederatie. Een functie die momenteel nog in handen is van Kirsan Iljoemzjinov, de president van Kalmukkië.