`Kalmte, dan gebeurt er niets'

Mohammed Atta, de vermoedelijk leider van de kapers, vroeg om kalmte. Een ramp ontvouwt zich.

Voor de eerste keer sinds de aanslagen op 11 september 2001 zijn geluidsfragmenten openbaar gemaakt waarop de kapers van een van de vier gekaapte toestellen duidelijk hoorbaar zijn. De opnamen, die op de tweede en laatste dag van de presentatie van de tussentijdse conclusie van de `911'-commissie werden afgespeeld, zijn gemaakt op het moment dat de luchtleiding op de grond zich voor het eerst bewust werd van het op handen zijnde probleem.

,,We hebben een aantal toestellen. Wees kalm, dan zal er niets gebeuren. We keren terug naar het vliegveld'', zegt een van de kapers, vermoedelijk Mohammed Atta, de vermeende leider van de negentien kapers, via een intercom tegen de passagiers van American Airlines Vlucht 11.

Het is dan vlak na acht uur 's morgens, het toestel is net opgestegen vanaf Logan Airport nabij Boston en ongeveer drie kwartier voordat het toestel zich in de noordelijke toren van het World Trade Center in New York boort. Het geluid van de intercom wordt per toeval opgevangen.

De luchtleiding doet dan verwoede pogingen in contact te komen met de gezagsvoering van Vlucht 11 die de radiofrequentie heeft veranderd. Na een poosje klinkt opnieuw de stem van Atta. ,,Geen beweging. Alles komt in orde. Als u een poging doet iets te ondernemen, brengt u zichzelf en het vliegtuig in gevaar. Blijf gewoon kalm.'' Op dat moment tracht de luchtleiding contact op te nemen met het leger en zelfs met een alarmcentrum in New Jersey, zonder dat zij zich er van bewust zijn dat dat centrum niet meer bestaat.

,, We hebben een probleem'', zegt iemand van de luchtleiding in Boston tegen NEADS, de North East Air Defense Sector. ,,We hebben te maken met een gekaapt toestel dat in de richting van New York vliegt en we hebben de hulp van jullie jongens ook nodig. We hebben iemand nodig die een aantal F-16's of iets dergelijks op weg stuurt. Help ons!''

,,Is dit real-world of een oefening?'', vraagt een ongelovige NEADS-functionaris vervolgens. ,,Nee, dit is geen oefening, geen test'', luidt het antwoord. Om 08:46 stijgen F-15 straaljagers op van Otis Air Force Base. Veertig seconden later boort Vlucht 11 zich in de eerste toren van het WTC.