Jury verklaart Marc Dutroux schuldig

Marc Dutroux is schuldig aan de ontvoering, opsluiting, verkrachting en foltering van meisjes in de jaren negentig. Dat heeft de jury bij het Dutroux-proces gisteren bepaald. Dutroux is ook schuldig bevonden aan drie moorden, op zijn Franse handlanger Michel Weinstein en twee van de ontvoerde meisjes.

`Het monster van Charleroi' kan nu maximaal levenslang krijgen. Begin volgende week bepaalt de rechtbank de precieze straf.

Over de kernvraag van het proces-Dutroux, dat in maart begon, werden de twaalf juryleden het gisteren niet eens: heeft Dutroux alleen gehandeld toen hij in 1995 en 1996 zes meisjes ontvoerde, of deed hij dat in opdracht van een netwerk van pedofielen? Zeven juryleden concludeerden dat er een netwerk is geweest, vijf zeiden van niet. Het Belgische strafrecht beschouwt zeven tegen vijf als een te krappe meerderheid. Daardoor moesten de drie rechters zich hierover ook uitspreken. Zij oordeelden dat bewijzen voor een netwerk ontbreken.

Daarmee werd Michel Nihoul, verondersteld sleutelfiguur in zo'n netwerk, vrijgesproken van betrokkenheid bij de ontvoering en opsluiting van de meisjes. Omdat de jury Nihoul wél schuldig bevond aan drugshandel en mensenhandel, kan hij volgende week toch tot maximaal twintig jaar cel worden veroordeeld. Net als Dutroux hoorde Nihoul de uitspraak van de jury stoïcijns aan. Dutroux maakte aantekeningen, Nihoul staarde voor zich uit.

De andere twee verdachten in het proces-Dutroux, Dutroux' ex-vrouw Michelle Martin en zijn handlanger Michel Lelièvre, hangt maximaal dertig jaar boven het hoofd. Martin liet twee ontvoerde en opgesloten meisjes verhongeren toen haar man voor een ander misdrijf gevangen zat.

De jury oordeelde Martin en Lelièvre medeverantwoordelijk aan bijna alles wat Dutroux met de meisjes deed. Het argument dat zij willoze pionnen waren, omdat ze door Dutroux zijn bedreigd en afgeperst, veegde de jury van tafel.

In een café in Arlon zei een man ontgoocheld: ,,Er was een netwerk. Ik geloof de rechtbank niet.'' Maar advocaten van alle partijen, die elkaar tijdens het proces in de haren vlogen, reageerden overwegend positief op het oordeel van de jury.

Paul Quirynen, die namens de ouders van de vermoorde An Marchal heeft geprobeerd te bewijzen dat er een netwerk rond Dutroux bestond, legt zich bij de uitspraak neer. ,,Ik had op meer gehoopt. Maar alle vier de verdachten kunnen hoge straffen krijgen. Daarmee is de kloof tussen de juridische waarheid en de échte waarheid nu toch kleiner geworden.''