Geheime opsluiting door leger VS

Op verzoek van CIA-directeur Tenet heeft minister van Defensie Rumsfeld het Amerikaanse leger opdracht gegeven het internationale Rode Kruis niet in te lichten over de gevangenhouding van een vermeende terrorist in Irak.

Dit is in strijd met de Geneefse Conventies inzake behandeling van krijgsgevangenen. De man wordt ervan verdacht de militaire coördinator te zijn van de moslimextremistische Koerdische groep Ansar al-Islam die banden zou onderhouden met het terreurnetwerk Al-Qaeda. Hij werd in oktober aangehouden, zei gisteren een woordvoerder van het Pentagon. Volgens hem zal het Rode Kruis spoedig officieel op de hoogte worden gesteld van deze detentie, zodat het de verdachte kan bezoeken.

De Amerikaanse regering zegt dat de Geneefse Conventies niet van toepassing zijn op vermeende terroristen omdat die zich buiten de internationale rechtsorde hebben geplaatst. Aan de andere kant zeggen de VS dat de Geneefse Conventies gelden voor alle Amerikaanse militaire activiteit in Irak.

De erkenning van het Pentagon kwam een dag voor de publicatie van een rapport van de mensenrechtenorganisatie Human Rights First waarin staat dat de VS vermeende terroristen vasthouden in meer dan 20 detentiecentra over de hele wereld en dat ongeveer de helft daarvan in volledige geheimhouding opereert. Volgens Human Rights First, het vroegere Lawyers Committee for Human Rights, maakt de geheimzinnigheid rond deze faciliteiten ,,oneigenlijke detentie en misbruik niet alleen waarschijnlijk maar onvermijdelijk''. Er wordt onder andere gewezen op de misstanden in de Abu Ghraib gevangenis bij Bagdad.

Het Amerikaanse leger heeft vier-sterrengeneraal Paul Kern aangewezen om het onderzoek naar de rol van de militaire inlichtingendiensten in het Abu Ghraib-schandaal te leiden. Hij vervangt luitenant-generaal Ricardo Sanchez die zich terugtrekt omdat hijzelf nu wordt beschuldigd van een rol in het schandaal.

Zuid-Korea heeft besloten in augustus 3.000 militairen naar het noorden van Irak te sturen. Onder hen zijn 670 soldaten die nu nog in het zuiden actief zijn.