Een op de vijf onschuldig in cel Schiphol

Een op de vijf personen die bij zogeheten honderdprocentscontroles van risicovluchten op Schiphol worden opgesloten blijkt onschuldig. Dat blijkt uit ongepubliceerde cijfers van het ministerie van Justitie.

De betrokkenen konden het afgelopen half jaar hun onschuld niet aantonen door middel van de zogeheten bodyscan omdat er geen radioloog aanwezig was. De opsluiting op verdenking van bolletjes slikken kan dagen duren.

Sinds december vorig jaar worden alle passagiers, handbagage en vracht gecontroleerd van vluchten uit onder andere de Nederlandse Antillen, Suriname en de Dominicaanse Republiek.

Tot de derde week van mei zijn dit jaar al 1.600 personen betrapt op drugsbezit, op 662 gecontroleerde vluchten. Onder hen waren 1.100 bolletjesslikkers. In 365 gevallen ging het om `negatieve slikkers', mensen die werden vastgezet maar onschuldig bleken.

Verdachten van bolletjesslikken worden in verzekering gesteld in het cellencomplex op Schiphol-Oost. Dat duurt maximaal zes dagen. Daarna worden zij voorgeleid aan de rechter-commissaris die moet beslissen of de voorlopige hechtenis wordt verlengd. Volgens de rechters-commissarissen van de rechtbank Haarlem stijgt het aantal onschuldigen dat bij honderdprocentscontroles van `risicovluchten' wordt vastgezet.

Volgens persrechter W. Robert van de rechtbank Haarlem, waar Schiphol onder valt, komen steeds meer verdachten niet opdagen bij de voorgeleidingen. ,,Die mensen blijken al eerder onschuldig, en zijn heengezonden. Daar hoort verder nooit iemand wat van, alleen wij merken het.''

Volgens het ministerie van Justitie daalt het aantal negatieve slikkers juist door aanscherping van het onderzoek tijdens de controle. ,,In de laatste vijf weken blijkt een op de vijf gevallen geen drugs te vervoeren in het lichaam.''

Verdachten van bolletjesslikken kunnen hun onschuld alleen aantonen als ze drie keer bolletjesvrije ontlasting produceren. In afwachting daarvan zitten ze in het cellencomplex.

Volgens persofficier Ed Hartjes van het parket Haarlem zijn de honderdprocentcontroles massawerk en is er te weinig tijd om te rechercheren. ,,Het ultieme bewijs wordt geleverd langs natuurlijke weg.'' Het record ligt, volgens Hartjes, bij een persoon die daar drie maanden over deed.

Potentiële bolletjesslikkers zouden hun onschuld direct kunnen aantonen door middel van een bodyscan, een soort röntgenfoto van de buikholte. Volgens een woordvoerder van justitie moeten de scans worden bekeken door een radioloog, die op Schiphol het laatste halfjaar nu juist ontbrak. ,,Je kunt niet permanent een dokter op Schiphol hebben staan.''

In voorkomende gevallen moest eerst een ziekenhuis worden gevonden dat bereid was digitaal verstuurde foto's te onderzoeken. Het ministerie van Justitie liet vanochtend weten dat de bodyscan vanaf maandag in gebruik wordt genomen.

schoon pagina 2

    • Rinskje Koelewijn