`De klodder' kost Totti drie duels

Een terechte straf. Zo is in Italië gereageerd op de schorsing van drie wedstrijden voor de spugende voetballer Francesco Totti. Het is nu aan het Italiaans elftal om de smet van de als `vulgair' en `hatelijk' omschreven fluim van zich af te wassen.

`Kop op' zo kopt Corriere della Sera op zijn sportpagina. `Voor nu vergeten we Totti, we praten weer over hem als we de halve finale halen.' De afwezigheid van supervedette Totti, zo hopen de sportcommentatoren, kan de rest van de spelers stimuleren om na de povere vertoning tegen Denemarken hun verantwoordelijkheid te nemen.

Deense tv-beelden brachten woensdag aan het licht dat Totti een dag eerder in de wedstrijd tegen Denemarken zijn tegenstander Poulsen vol in het gezicht had gespuugd. In Italië werd aanvankelijk met ongeloof op het nieuws gereageerd. Toen de beelden arriveerden, weerklonken schaamte, boosheid en onbegrip. Hoe kon het boegbeeld van het nationaal elftal, de man die zo vaak bijdraagt aan goede doelen, tot zo'n lage daad komen? Was hij gek geworden, of was hij uitgelokt?

Gisteren was de dag van het proces in Portugal. Ter verdediging van Totti werden de beste advocaten overgevlogen inclusief de voorzitter van de Italiaanse voetbalbond. Totti bood zijn excuses aan, zei dat hij zichzelf niet was geweest, en wist de schorsing zo terug te brengen van vier tot drie wedstrijden. Enkele uren later moedigde hij zijn teamgenoten al weer aan, zo schrijft La Gazzetta dello Sport die hem parafraseert: ,,Zet hem op jongens. We zien elkaar weer in de halve finale.''

Vanavond al wacht de zware wedstrijd tegen de Zweden. De ontmoeting is door de Italiaanse pers tot het belangrijkste duel van het toernooi gebombardeerd. Italië moet winnen. Makkelijk zal dat niet zijn. Met het verlies van Totti heeft de ploeg ,,zowel fysiek als psychisch een klap opgelopen''. Bondscoach Giovanni Trapattoni zal of Andrea Pirlo of Antonio Cassano als vervanger opstellen.

De Italiaanse versie van onze televisie-Cruijff, de oud-international van Polen en ex-Juventusspeler Zbigniew Boniek, probeerde de natie gisteren op tv een hart onder de riem te steken. ,,Italië is van schouder tot teen de beste ploeg van het EK. Het gaat er alleen om of het in het hoofd ook goed zit.''

Wat Totti betreft zal dat nog wel even duren. Al voor de fatale fluim liep het niet met hem. Hij wisselde twee keer van schoenen in de wedstrijd tegen Denemarken. Hij klaagde over het model dat hij volgens de sponsorverplichtingen moet dragen. ,,Het leek wel of mijn voeten in brand stonden.'' Nu heeft hij drie duels om hoofd en voeten te blussen en in het reine te komen met zijn sponsors. Die zouden volgens een zeer grove berekening van media- en reclame-experts als gevolg van het spuugincident wel eens 35 miljoen euro aan inkomsten kunnen mislopen.

Het positieve effect van `il sputo' (de klodder) is dat Totti binnenkort een derde boekje met moppen over zichzelf kan uitgeven. Onlangs presenteerde hij de tweede bundel `Moppen over Totti, verzameld door Totti', waarin hij steeds de rol krijgt toebedacht die in Nederlandse moppen is weggelegd voor de Belgen. De nieuwste Totti-mop is verzonnen door een aanhanger van Lazio, de aartsrivaal van AS Roma, de club van Totti: Vraagt iemand aan Totti: `Waar ligt Zweden?' Totti: `Ongeveer één klodder van Denemarken'.

    • Bas Mesters