Commodore herleeft na twintig jaar

Het illustere computermerk Commodore begint een nieuw leven in de muziekwereld. De onderneming, tegenwoordig eigendom van het Nederlandse Tulip Computers, brengt binnenkort een reeks muziekproducten op de markt.

Met de wederopstanding hoopt Tulip dat oude tijden gaan herleven. In de jaren tachtig bereikte het merk Commodore een hoogtepunt met de Commodore 64, een computer die uitsluitend bestond uit een toetsenbord en op een televisie moest worden aangesloten. Nog altijd geldt deze computer met circa 30 miljoen exemplaren als de meest verkochte thuiscomputer aller tijden.

Tulip heeft goede hoop dat de nieuwe Commodore-producten, zoals draagbare muziekspelers en een joystick, zullen aanslaan. Het bedrijf beweert dat nog altijd 80 procent van de Nederlanders de merknaam Commodore kent. Wereldwijd werken nog miljoenen mensen met Commodore-apparatuur. Het is dan ook de bedoeling de nieuwe producten in de hele wereld af te zetten. Om dit te bewerkstelligen wordt momenteel gesproken met grote ketens als Mediamarkt en Dixons.

Tulip lanceert onder de naam Commodore gelijktijdig zijn nieuwe verkoopkanaal op internet, waar naast draagbare muziekspelers, ook muziek en spelletjes zijn te downloaden.

Tulip heeft met de productie van de nieuwe hardware weinig te maken. Het joystickconcept is ontwikkeld door het Britse Ironstone, terwijl de muziekspelers uit Azië komen. Yeahronimo verzorgt de internetdistributie van een muziek catalogus van 180.000 liedjes.