Bonfrère bondscoach voetballers Zuid-Korea

Jo Bonfrère is vanochtend in Seoul benoemd tot bondscoach van de nationale voetbalploeg van Zuid-Korea. De 58-jarige Limburger bereikte een voorlopig akkoord over een tweejarig contract. Over vijf dagen zal hij in Seoul zijn handtekening onder de verbintenis zetten. Hij moet de Zuid-Koreaanse ploeg naar de eindronde van het wereldkampioenschap 2006 in Duitsland leiden.

Bonfrère is na Guus Hiddink de tweede Nederlandse bondscoach van Zuid-Korea. Hiddink werd een nationale held nadat hij met de Zuid-Koreaanse ploeg op het door Zuid-Korea en Japan samen georganiseerde WK in 2002 was doorgedrongen tot de halve finales. Daarin verloren de Koreanen van Duitsland. Ook de strijd om de derde plaats, tegen Turkije, ging vervolgens verloren.

Toch zorgde de totaal onverwachte vierde plaats op het mondiale titeltoernooi voor een ongekende verering van `wondercoach' Hiddink – en veel aandacht in de media voor Nederland. Er werden zelfs vakantiereizen naar Nederland aangeboden, waarbij Varsseveld – woonplaats van Hiddink – werd aangedaan.

De huidige trainer van PSV werd opgevolgd door Humberto Coelho die de hoge verwachtingen echter geen moment heeft kunnen waarmaken.

Bonfrère was niet de eerste keus voor de Zuid-Koreaanse voetbalbond. De bond wilde Bruno Metsu, de voormalige bondscoach van Senegal. Beide partijen kwamen evenwel niet tot een financieel akkoord, waarna de Limburger in beeld kwam.

Bonfrère was eerder bondscoach van Nigeria waarmee hij in Atlanta in 1996 olympisch kampioen werd. Ook werkte hij lange tijd in het Midden-Oosten als bondscoach van Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten en als clubcoach in de Emiraten en Egypte. Zijn eerste uitdaging met Zuid-Korea wordt het Aziatisch voetbalkampioenschap, dat volgende maand in China wordt gehouden.

Gerald Sibon speelt de komende drie jaar voor PSV. De Eindhovense voetbalclub neemt de dertigjarige spits over van SC Heerenveen. De aanvaller stond nog een jaar bij de Friese vereniging onder contract, maar had een gelimiteerde transfersom in zijn verbintenis laten opnemen. PSV betaalt naar verluidt 750.000 euro voor Sibon. De spits begon zijn profloopbaan in 1993 bij FC Twente. Daarna speelde hij voor VVV, Roda JC, Ajax en Sheffield Wednesday uit Engeland.

Patrick Ax (24) speelt komend seizoen voor het naar de eredivisie gepromoveerde De Graafschap. De aanvaller komt van het Nijmeegse NEC.