Annan: kritiek op immuniteit VS

VN-chef Kofi Annan heeft gisteren de Verenigde Staten gekritiseerd omdat zij opnieuw immuniteit eisen tegenover het Internationale Strafhof, juist in het licht van het Iraakse gevangenenschandaal. ,,De algehele immuniteit is verkeerd'', zei Annan. ,,Het is van dubieuze juridische waarde en ik denk niet dat het moet worden aangemoedigd door de [Veiligheids]raad.'' De regering-Bush wil dat een in 2002 aangenomen VN-resolutie die soldaten van de Verenigde Staten en andere landen uitzondert van vervolging door het strafhof, net als vorig jaar weer wordt verlengd. De resolutie loopt eind deze maand af. ,,Het zou ongelukkig zijn om nu voor zo'n vrijstelling te ijveren, gezien de mishandeling van gevangenen in Irak. Het zou de raad in diskrediet brengen en de Verenigde Naties, die staan voor de rechtsstaat'', zei Annan gisteren tegen verslaggevers.