Ali B

De Marokkaanse Amsterdammer Ali B. stond vorige week nog voor 50.000 mensen in De Kuip in Rotterdam, samen met Marco Borsato, maar in zijn debuut-cd was geen platenmaatschappij geïnteresseerd. Daarom bracht Ali Bouali onlangs zijn Ali B. Vertelt Het Leven Van De Straat uit in eigen beheer. Hier blijkt dat de plat-Amsterdams pratende Ali druipt van het talent: hij heeft flair, ritme tot in zijn botten en z'n woordenvloed stinkt als het riool.

Ali B. (spreek uit Bé) kijkt om zich heen en vertelt wat hij ziet. Iedereen moet het ontgelden: patserige straatjongens, arrogante grieten, softe hulpverleners en leipe Marokkanen. Want al is `de straat' een afgesleten begrip in hiphoptaal, Ali voert je werkelijk mee van de groenteboer naar de integratiewerker en de coffeeshop. Ook muzikaal is dit een overweldigend debuut, met opwindende melodieën en maffe effecten die van zijn raps moeiteloos liedjes maken.

Ali rapt op een hysterische toon die goed past bij de vaak weelderige producties van de beats. Meerdere beatcreators werkten mee, en vooral Kayaman en Ruud Bos maakten bombastische instrumentaties. Dat geeft een welkome afwisseling: prikkelend minimaal in Leipe Mocro Flavour en overdadig in Ze Vinden Je Dope. Ali B. is ruig en muzikaal tegelijk. Zelfs een regel als ,,Ik schijt in je bek als een duif op je kop'' klinkt bij hem als poëzie.

Ali B. Vertelt Het Leven Van De Straat (Spec 8717438990002)

    • Hester Carvalho