Zeker 35 doden bij aanslag Irak

Bij een zelfmoordaanslag met een autobom even buiten de Iraakse hoofdstad Bagdad zijn vanochtend zeker 35 mensen gedood en ruim honderd gewond geraakt.

De bom ontplofte voor de deur van een rekruteringscentrum van het Iraakse leger op het vliegveld Mutanna, waar op dat moment veel jonge mannen in de rij stonden om te tekenen voor een baan in het leger. ,,Alle slachtoffers zijn arme mensen die hier kwamen om wat te verdienen'', zo zei Yas Khudair van het Iraakse leger. De ontploffing was tot ver in de stad te horen, melden verschillende bronnen. Het centrum was ook in februari al doelwit van een aanslag. Toen kwamen zeker 47 mensen om het leven.

De Amerikaanse onderminister van Defensie, Paul Wolfowitz, gaf vanochtend aan dat de Amerikaanse troepen in Irak zullen blijven tot het moment waarop de Iraakse troepen de veiligheidssituatie in de hand hebben. ,,Ze zijn nog niet klaar om die taak op zich te nemen, en tot dat zo is, kunnen ze op ons rekenen'', aldus Wolfowitz in Mosul. Uit een opiniepeiling in opdracht van het Amerikaanse leger blijkt dat 55 procent van de Irakezen zich veiliger zou voelen als de internationale troepenmacht meteen zou vertrekken.

Gisteravond vielen bij aanslagen tientallen doden. In Latifiya, dertig kilometer ten zuiden van Bagdad, werden 24 mensen geëlektrocuteerd toen onbekenden een stroomkabel in een beek gooiden die op dat moment werd ontdaan van onkruid. Volgens omwonenden zouden de mannen zijn vermoord door opstandelingen omdat ze hand- en spandiensten zouden hebben verleend aan de bezetter.

In Haswa vonden zes Irakezen de dood. Onbekenden vielen twee personenauto's aan en schoten de inzittenden dood. Onduidelijk is welk motief de aanvallers hadden. Een aanslag met een autobom in Ramadi heeft gisteren aan negen Irakezen het leven gekost. Volgens ooggetuigen verwoestte de bom een Iraakse politieauto en een terreinwagen met buitenlanders erin. Volgens de Arabische televisiezender al-Jazira zouden drie buitenlanders zijn gedood. In de stad Balad kwamen drie Amerikaanse militairen om bij een raketaanval. Meer dan twintig anderen raakten gewond.