Voorkeur Theater

Stad 2

Jonghollandia uit Eindhoven brengt met de reeks voorstellingen Stad een visie op het leven in de hedendaagse metropool.

Ging Stad 1 over de dreiging van het grotestadsleven, Stad 2 is poëtischer. De acteurs spelen in bestaande kantoorgebouwen op diverse locaties in het land. Ze hebben een rustige speelstijl, naturel, en brengen emoties aan de orde als vervreemding, het verlies van de vertrouwde wereld en eenzaamheid.

17-26 juni, Rotterdam, Las Palmas. Inl 010-4118110 of www.jonghollandia.nl

Behouden Huysch

Theatergroep Oostpool speelt in een rondreizende tent de familievoorstelling Het Behouden Huysch, over de overwintering op Nova Zembla van Willem Barentsz en zijn mannen in 1567. De helden ontpoppen zich als lafaards en egoïsten. Schrijver Peer Wittenbols maakt van zijn kleingeestige personages aandoenlijke grote kinderen die door regisseur Ted Keijser de motoriek van clowns hebben meegekregen.

T/m 20 juni Terschelling, Oerol festival. 23-27 juni Zwolle, festival De Stad Als Theater. 1-4 juli Apeldoorn, nabij Schouwburg Orpheus. Inl: 026-4459625 of www.oostpool.nl.

De Parade

Theaterfestival De Parade heeft zijn tenten opgeslagen in het Rotterdamse Museumpark. Eric de Vroedt brengt de `soapera' Pendant La Nuit over de strijd van het huwelijk, begeleid door jazzgroep Lotz of Jazz. Mimeman Jim van der Woude speelt een partij tennis met zichzelf in Waiting for the Ball. Uit onderzoek blijkt dat de mensen een jaar van hun leven besteden aan het zoeken van dingen die ze kwijt zijn. Dat is het punt niet van Marcus Azzini gaat over dat jaar.

T/m 27 juni Rotterdam, Museumpark. Inl 033-4654555 of www.deparade.nl

`t Zal je kind maar wezen

Toneelgroep Annette Speelt brengt een toneelbewerking van de populaire tv-serie `t Schaep met de 5 Pooten (1969-1970) van Eli Asser, met liedjes van Harry Bannink. Annette Speelt heeft een collage gemaakt van liedjes en tekstfragmenten uit de serie en vermengd met nieuw materiaal.

In een tot genoeglijke gelagkamer omgebouwd Klein Bellevue in Amsterdam zijn de bezoekers café-bezoekers geworden, en spelen de vier acteurs met verve dat ze de gangmakers van een gezellige avond zijn. Kristen Denkers doet grappig Adèle Bloemendaal op z'n Jordanees na, Michel Sluysmans is ingehouden wrang als wijlen Leen Jongewaard (niet voor niets soelaas zoekend in een lijkkist), Jorrit Ruijs maakt werk van de bijrollen en Thijs Römer is zonder meer de beste in de rol van zijn grootvader Piet – met dezelfde flair en dezelfde onopgesmukte vanzelfsprekendheid. Voorts ontvangen ze elke avond een gast, die iets over huidig Amsterdam te zeggen heeft.

Al dat fragmentarische materiaal is met de losse hand gerangschikt in de vorm van een origineel verhaal over de dreigende afbraak van de buurt.

Kaalslag in de oude stad en sanering ten behoeve van grote glanskantoren waren rond 1969 immers actuele thema's.

Ergens onder 't Zal je kind maar wezen schemert de suggestie van commentaar op het gebrek aan maatschappelijke samenhang van tegenwoordig.

T/m 26 juni Amsterdam, Bellevue. Inl: 020-5305301 of www.annettespeelt.nl.