Voorkeur Film

In Oranje

Zoals alle voetbaljongetjes droomt Remco ervan de grootste voetballer aller tijden te worden en dan liefst `in Oranje' te spelen. Debuterend speelfilmregisseur Joram Lürsen heeft alle beproefde trucs en trucjes uit de kast gehaald – dode vader, tuttige moeder, lompe stiefvader – om van In Oranje een goed-geoliede film te maken. Scenario, dramaturgie, regie, alles grijpt haarfijn in elkaar met Yannick van de Velde als Remco in de hoofdrol.

Regie: Joram Lürsen. Met: Yannick van de Velde, Thomas Acda, Wendy van Dijk, Peter Blok, Porgy Franssen. In: 108 bioscopen.

Eurotrip

Kots, kwijl en pies zijn sinds Porky's pikante pretpark onmisbare elementen in de Amerikaanse tienerfilm. In Eurotrip zijn alledrie de lichaamssappen binnen een kwartier al langsgekomen. En dan moeten de vrienden Scott en Cooper nog naar Europa afreizen om Scotts Duitse penvriendin Mieke op te zoeken. Ze reizen in Europa van Londen naar Parijs naar Amsterdam naar Bratislava naar Berlijn naar Rome, van hooligan naar sm-meesteres naar hasjcake en naar mini-Hitler, kortom van cliché naar cliché.

Eurotrip. Regie: Jerry Schaffer. Met: Scott Mechlovitz. In: 26 bioscopen.

House of Sand and Fog

Ingenieus drama rond een huis aan zee. Een Amerikaanse vrouw (Jennifer Connely) wordt gedwongen het huis van haar vader te verlaten en een Iraanse balling (Ben Kingsley) ziet daar een gelegenheid in de schaapjes op het droge te krijgen voor zijn familie. Het leidt tot een noodlottige reeks van gebeurtenissen waarbij alle partijen tot hun eigen verbazing het slechtste in zichzelf naar boven zien komen. Enige nadeel: de makers hebben nogal kwistig de muziekspuitbus gehanteerd.

Regie: Vadim Perelman. Met: Ben Kingsley, Jennifer Connelly. In: 16 bioscopen.

Metallica

De Amerikaanse heavy metal band Metallica geeft maandag 21 juni een concert in Amsterdam. Reden voor het International Documentary Filmfestival Amsterdam om tijdelijk de documentaire Metallica: Some Kind of Monster van Joe Berlinger en Bruce Sinofsky te importeren. De film geeft een geweldig ontluisterend beeld van een rockgroep die door geld en ouderdom niet meer het leven van ouderwetse rock `n' rollers leidt.

Metallica. Pathé Arena (17-21 juni), Pathé Groningen, Pathé de Kuip, Rotterdam (24 juni t/m 7 juli) en popfestival Lowlands (20, 21 en 22 aug).

A Labyrinth of Time

Heldere documentaire van muziekspecialist Frank Scheffer over de Amerikaanse componist Elliott Carter, waarin hij ingewikkelde muzikale verhandelingen weer inzichtelijk filmisch weet te illustreren. Naast fragmenten uit interviews met Carter gebruikt Scheffer op ingenieuze wijze archiefmateriaal: fascinerende beelden van New York, scènes uit films die Carter aanhaalt en stukjes film met componisten die Carter gekend heeft, onder wie zijn muziekpedagoge Nadia Boulanger.

A Labyrinth of Time. Regie: Frank Scheffer. In 15 (DocuZone) theaters.

Hongkong Filmpanorama

Het Filmmuseum laat in het Hongkong Filmpanorama zien dat er uit deze stad, waar jaarlijks zo'n 130 films worden geproduceerd, meer films komen dan vechtfilms. Het uit tien films bestaande panorama, dat door zes Europese steden toert, toont een enorme variatie aan genres. Er draaien actiefilms, melodrama`s, thrillers, horror- en politiefilms. Verder tonen een aantal films de bizarre originaliteit die in de Hongkong filmindustrie nog mogelijk is. Zo doet Running on Karma van Johnny To & Ka-Fai Wai wel denken aan een traditionele kungfu-film, maar er wordt zo'n eigenzinnige draai aan gegeven dat het resultaat je ademloos achterlaat. Waar anders dan in Hongkong tref je een actiefilm aan die boeddhistische ideeën koppelt aan komedie, romantiek, horror en alle logica tartende gevechten? Heel anders, maar even intrigerend is de lyrische liefdesfilm The Floating Landscape van Carol Lai. Hierin verliest Maan haar vriend Sam aan een slopende ziekte (Sars?). Vol verdriet gaat ze in zijn geboorteplaats, een Noordchinese havenstad, op zoek naar de inspiratiebron van een van Sams kunstwerken. Het verhaal wordt gefilmd met een zinderende lyriek, waarin beelden van de natuur, objecten en gezichten hetzelfde worden behandeld. De toon is heerlijk weemoedig. In het spookverhaal Going Home bewaart een man al drie jaar zijn dode vrouw in een bad vol geneeskrachtige kruiden in de hoop dat zij zal herrijzen. De film biedt echter geen morbide horror maar een verhaal van hartstochtelijke liefde.

Hongkong Filmpanorama. 17 t/m 30 juni. In: Filmmuseum, Amsterdam.