Vier duels geëist tegen spugende Totti

Een aanklager van de Europese voetbalbond (UEFA) heeft vandaag een schorsing van vier duels geëist tegen de Italiaanse stervoetballer Francesco Totti, wegens het spugen van een speler van Denemarken.

Als de eis wordt overgenomen, betekent dat dat de aanvoerder van de Italiaanse ploeg in Portugal alleen nog in actie kan komen als Italië de finale haalt.

Totti moest zich vanochtend in Lissabon voor de tuchtcommissie van de UEFA verantwoorden voor het bespugen van de Deen Christian Poulsen in de openingswedstrijd in groep C van het EK tussen Italië en Denemarken (0-0), afgelopen maandag. Het bespugen van tegenstanders geldt als een zware overtreding.

Totti spuwde maandag Poulsen vol in het gezicht. Het spugen werd alleen geregistreerd door camera's van de Deense tv. De beelden werden in Denemarken uitgebreid herhaald, waarop de Deense voetbalbond een officiële klacht indiende bij de UEFA. De Europese voetbalbond kreeg van de Denen een kopie van de videoband.

Totti werd vanochtend in Lissabon bijgestaan door twee topadvocaten die speciaal waren overgevlogen uit Italië. Een van hen, Giulia Bongiorno, heeft in het verleden onder meer Giulio Andreotti vertegenwoordigd in een meer dan tien jaar durende rechtszaak. De oud-premier, verdacht van medeplichtigheid aan moord op een journalist, werd uiteindelijk in hoger beroep vrijgesproken.

De 27-jarig Totti is de vedette van het Italiaanse elftal. De aanvallende middenvelder van AS Roma is niet alleen aanvoerder, hij is ook spelmaker en woordvoerder van de Squadra Azzurra. Hij wordt in de Italiaanse hoofdstad liefkozend `Caesar' genoemd. Totti leidt in Rome het leven van een filmster en heeft een verhouding met een model. Verder maakt de multimiljonair zich verdienstelijk met een ambassadeurschap van Unicef.

Als Totti wordt gestraft door de UEFA wegens spugen naar een tegenstander, is hij niet de eerste profvoetballer die dat overkomt. In november werd de Serviër Mihajlovic van Lazio Roma nog voor acht wedstrijden geschorst nadat hij de Roemeen Mutu van Chelsea in de Champions League vol in het gezicht had gespuugd.

In 1990 spuwde Frank Rijkaard Rudi Völler in het gezicht tijdens Nederland-West-Duitsland op het WK in Italië. Rijkaard had vlak daarvoor de rode kaart gekregen. De tuchtcommissie van de wereldvoetbalbond schorste Rijkaard vervolgens voor drie duels. Bij die straf werd ook rekening gehouden met het bespugen van Völler.