TUINEN & BEELDENTUINEN

Bingerden

Kleur! Plant een levend schilderij: tijdens de Internationale Kwekerijdagen in Huis Bingerden, Angerlo kunnen bezoekers over kleur in hun tuin inspiratie opdoen bij kwekers als John Metcalf, kwekerij Morning Glory, De Rode Pimpernel en Silene. Er zijn lezingen in het oude koetshuis op zaterdag: 11u Peter Bauwens (bessen in een kleurrijke variatie voor een smaakvolle tuin), 14u30 Diana Adriaenssen (Tuinlatijn, gebruik, betekenis en oorsprong van botanische plantennamen), zondag: 11u Nori Pope: Colour, the nature of perception. Een panel van bekende tuinspecialisten houdt op zaterdag en zondag een `Groen Spreekuur'. En verder demonstraties en een zondagveiling met bijzondere planten.

Internationale Kwekerijdagen Bingerden, Huis Bingerden, Bingerdenseweg 21, Angerlo op 18 juni van 12-18u, 19 en 20 juni van 10-18u. Toegang €10. kinderen tot 10 jaar gratis, honden worden niet toegelaten. Inl 0313-472202 of www.bingerden.com

Amsterdamse grachtentuinen

Drie dagen lang zijn ongeveer 25 tuinen van particulieren en instellingen aan de Amsterdamse grachten te bezoeken. Op zaterdag en zondag vaart er een boot tussen de verschillende tuinadressen. In sommige tuinen kunnen Loirewijnen worden geproefd.

Open tuinendagen aan de Amsterdamse grachten op 18, 19 en 20 juni van 10-17u. Honden en kinderen worden niet toegelaten. Een passe-partout kost €10. Op het passe-partout staan alle tuinadressen vermeld met een korte beschrijving. Verkoop en startadressen zijn de deelnemende musea èn Hotel Pulitzer. De adressen zijn: Theatermuseum, Herengracht 168; Hotel Pulitzer, Prinsengracht 315-331; Bijbels museum, Herengracht 366-368; Huis Marseille, Keizersgracht 401; Museum Geelvinck Hinlopen Huis, Herengracht 518; FOAM, Keizersgracht 609; Museum Van Loon, Keizersgracht 672 en Museum Willet-Holthuysen, Herengracht 605. Inl 020-3203660 of wwwgrachtenmusea.nl

Noordwijk Tuinkunst

In de oude dorpskern van Noordwijk-Binnen wordt op 19 en 20 juni Tuinkunst georganiseerd, een markt met zo'n tachtig kramen van kwekers, antiquarische tuinboeken, tuinmeubelen etc. Er is muziek, een tuinenroute door Noordwijk, een wijnproeverij en kinderen kunnen een figuur van hooi maken.

Tuinkunst aan het Lindenplein en Voorstraat in Noordwijk-Binnen op 19 juni van 10-17u en 20 juni van 11-17u. Toegang €3 inl VVV Noordwijk 0900-2020404.

Maastricht Binnenstebuiten

Twintig stadstuinen, voor het merendeel gelegen binnen de oude stadsmuren van Maastricht zijn dit weekend open voor publiek. Ook de pandtuinen van twee basilieken zijn te bezichtigen.

Maastricht Binnenstebuiten op 19 en 20 juni van 12-17u. Start: Achter de Comedie 12, Maastricht. Toegang €12,50, 65+ €10 en kinderen €7,50. Inl 043-3500115 of www.delint.nl/tuinen

Lopikerwaard

Zaterdag 19 juni is het Open Tuinendag in de Lopikerwaard, waar in Montfoort, Polsbroek, Cabauw, Lopik, Lopikerkapel en IJsselstein zo'n acht tuinen geopend zijn. Bij aankomst in de eerste tuin wordt er na betaling van €5 een routebeschrijving gegeven, die dient als toegangsbewijs voor de overige tuinen.

Open Tuinendag Lopikerwaard op 19 juni van 10-17u in Montfoort, IJsselveld 24 en W.J. Erpers Roijaardsstr. 8. Polsbroek, Zuidzijdseweg 104. Cabauw, Lopikerweg West 91 en 103. Lopik, Oeverland 4. Lopikerkapel, Kapelsepad 2. IJsselstein, Hogebiezendijk 35. Inl 030-6871575.

Interart

Interart, onder de rook van Den Bosch, heeft zich de afgelopen jaren een speciale plaats onder de Nederlandse beeldentuinen verworven. De collectie is groot, gevarieerd en door de bank genomen hoogwaardig. En in de door Arend-Jan van der Horst ontworpen beeldentuin, met vijvers en oranjerie, komen de beeldhouwwerken goed tot hun recht. Voor de lustrumtentoonstelling – Interart bestaat nu 15 jaar – hebben galeriehouders Dick en Astrid Rakhorst een zestigtal kunstenaars weten te strikken, onder wie vier buitenlanders. Vooral het werk van de Spaanse Rosa Segura en de voormalige Duitse opticien Franz Josef Vanck weet te verrassen. Van hun Nederlandse vakgenoten geven Caius Spronken en Ada van Wonderen de toon aan. In het nabijgelegen kasteel Heeswijk worden in de zomermaanden rondleidingen en concerten georganisseerd. Een arrangement behoort tot de mogelijkheden.

Interart, Gouverneursweg 6c, Heeswijk. Open: t/m 10 okt, van do t/m zo van 13-17u. Tel 0413-293328. Website: www.interart.nl Entree: €4

Beelden aan de Vecht

Zowel qua tuin als qua beelden is Beelden aan de Vecht een lust voor het oog. De beelden, figuratief en abstract, zijn kleurrijk, humorvol of anderszins anders-dan-anders. Al is er ook klassieker werk te vinden. Naast brons is er veel aandacht voor keramiek dat een groot deel van het jaar buiten kan staan, zoals de witte sculptuurschalen van Barbara Nanning en de vreemdsoortige damesbeelden van Heidi Daamen. In het oog springend zijn de ballenfontein van Lodewijk Ten Bosch en de bronzen hazenbeelden van Yvonne Visser, die sterk doen denken aan scènes en figuren uit Alice in Wonderland. Ga ook even in de binnengalerie kijken bij het strakke keramiek van Daniël Levie en de knalgele vormen van Barbara Nanning. Vanaf het dakterras hebben bezoekers fraai overzicht over de tuin, die door May Hobijn en haar man Joop is aangelegd rond een voormalige fabriek in stalen veren en onderdak biedt aan tweehonderdveertig beelden van ruim dertig kunstenaars. Op het mediterraan aandoende terras, waar wat kipjes rondscharrelen, kun je koffie drinken.

Beelden aan de Vecht, Straatweg 31, Maarssen. Open: t/m 15 aug, vr t/m zo 12-17u. Tel 0346-560518. Website: www.st-ives.net/a/beelden-aan-de-vecht. Entree: €2,50 (kinderen onder de 12 jaar geen toegang). (De tuin ligt tussen Maarssen en Breukelen naast de begraafplaats).