Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Netwerk. In de serie Vrouwenelftal een portret van de 29-jarige Karak Meyik Nok die al 14 jaar in het vluchtelingenkamp Mayo bij de Soedanese hoofdstad Khartoum met man en drie kinderen woont. Zij geeft workshops aan vrouwen om in de barre levensomstandigheden (slechte gezondheidszorg, seksueel misbruik en alcoholisme) te overleven. Ned.1, 20.30-21.00u.

Nova. Reportage over de wijze waarop NOS, RTL en SBS de voorbeschouwingen en analyses van de EK-voetbalpartijen verzorgen en welke omroep daar het beste in slaagt. Ook de uitspraak in de zaak-Dutroux en het tweede deel over de Amerikaanse gevangenis San Quentin. Ned.3, 22.55-23.30u.

DOCUMENTAIRE

The Secret Swami. Portret van India's grootste goeroe, de 78-jarige Sri Sai Baba, die zo'n 30 miljoen volgelingen heeft. Maar een groeiend aantal voormalige volgelingen beschuldigt hem van seksueel misbruik, zwarte magie en moord. BBC2, 22.00-23.00u.

Armoede, kuisheid en gehoorzaamheid. Portret van de jonge Canadese vrouw Joanne O'Regan (35) die non wordt en een portret van non Susan Kidd die zich met de werving van nieuwe nonnen bezighoudt. Ned.1, 22.55-23.50u.

PRAATPROGRAMMA

Villa BVD. Gasten: Acteur Cas Jansen en de winnaar van Idols, zanger Boris. RTL4, 22.4023.45u.

SPORT

EK Voetbal. Voorbeschouwingen en rechtstreekse verslagen van Engeland tegen Zwitserland en Kroatië tegen Frankrijk. Na de partijen volgen analyses van voetbaldeskundigen. Ned.2, 17.30-22.45u.

Jazz: Spearhead en Ray Charles. Naast opnamen van het concert van de band Spearhead, vorig jaar op de Uitmarkt, ook een concert van de vorige week overleden zanger/pianist Ray Charles. Ned.3, 0.30-1.10u.

FILM

Father of the Bride Part II (Charles Shyer, 1995, VS). Vervolg op remake van Father of the Bride (Vincente Minnelli, 1950), dat destijds ook een vervolg kreeg: Father's Little Dividend. Steve Martin als een door een Oedipuscomplex geplaagde Zuid-Californiër die het vooruitzicht moet verwerken dat hij grootvader wordt en dan onverwachts andermaal zelf vader blijkt te worden. Net5, 20.30-22.35u.

Firestorm (Dean Semler, 1998, VS). Actievehikel voor voormalige footballster Howie Long. Brandweerlieden kampen met een bosbrand én met een stelletje boeven. Veronica, 20.35-22.15u.

What Dreams May Come (Vincent Ward, 1998, VS). Melange van new age-filosofie en stokoude romantiek beoogt ,,het rijk van de metafysica in film te verkennen''. Resultaat is een moderne variatie op de mythe van Orpheus en Eurydice, in een vormgeving die zich vooral baseert op de 19de-eeuwse schilderijen van Caspar David Friedrich. In het hiernamaals probeert Robin Williams zich te herenigen met zijn eveneens overleden vrouw en kinderen. Net5, 22.35-0.40u.

.Kiss of the Spider Woman (Hector Babenco, 1985, VS/Brazilië). Verfilming van Manuel Puig's roman El beso da la mujer araña laat William Hurt excelleren in de rol van een in glamourfilms zwelgende homoseksueel die met een macho-revolutionair (Raul Julia) Latijns-Amerikaanse gevangeniscel deelt. Irritatie maakt plaats voor vriendschap. Canvas, 23.30-1.30u.

Clash of the Titans (Desmond Davis, 1981, Eng.). Onhandige avonturenfilm maakt potje van Griekse mythologie en reduceert de goden tot beroemde acteurs in witte soepjurken. Veronica, 0.05-2.25u.

Hommes, femmes: mode d'emploi (Claude Lelouch, 1996, Fr.). Lelouch kreeg massa's modder over zich heen toen hij de hoofdrol in deze `comédie inhumaine' gunde aan de veroordeelde zakenman-politicus Bernard Tapie. De ex-voorzitter van Olympique Marseille speelt verdienstelijk in quasi-filosofisch verhaaltje over zakenman die zijn dood krijgt aangezegd en het leven meer gaat waarderen. RTL5, 0.15-2.25u.

RADIO

Kunststof. Gesprek met filmmaker Frank Scheffer over zijn film A Labyrinth of Time waarin hij componist Elliott Carter portretteert. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Na het uitzicht van kok en butler Wim van Ossele in Diepenheim een bericht van dichter Tsead Bruinja vanaf Poetry International in Rotterdam. Verder directeur Carole Muizelaar van de dienst kunstzaken in Maastricht over wat gemeentes kunnen doen nu de rijksoverheid cultuursubsidies vermindert en/of afschaft. Na tienen opnamen van My Jazzy Child. 747AM, 21.02-23.00u.