Strenger anti-roken

Vierduizend bedrijven worden het komende halfjaar onaangekondigd en steekproefsgewijs gecontroleerd op het naleven van het rookverbod. Dat heeft de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) besloten.

Sinds 1 januari geldt in bedrijven een rookverbod op de werkplek. Tot nu toe gingen de controleteams van de VWA bedrijven pas controleren na een klacht van een werknemer. Dan werd een waarschuwing verstuurd en kwam na enige tijd een controleur langs.

De afgelopen maanden werden 1.500 bedrijven en instellingen gecontroleerd. Een groot deel van de instellingen is onaangekondigd bezocht. Voor instellingen geldt al langer een rookverbod dan voor bedrijven. Van de 1.500 bezochte adressen bleek 42,3 procent het rookverbod niet na te leven. De VWA gaf 582 waarschuwingen en 53 boetes.

Directeur van de controleteams van de VWA, Albert Kuntze, vindt de 42,3 procent ,,waanzinnig hoog''. Daarom begint op 1 juli de intensieve controleactie. ,,We vinden dat het nu zo langzamerhand genoegzaam bekend moet zijn dat de werkplek rookvrij moet zijn.''

Tot nu toe zijn bij de controledienst 663 brieven van klagers over roken binnengekomen. De meeste klachten komen uit het zuiden van het land: 183 maal. Uit regio noord kwamen 51 klachten, uit regio oost 100, uit regio noordwest 166 en uit zuidwest 163. Dat de meeste klagers in het zuiden wonen, noemt Kuntze ,,toeval''.

De meeste klachten kwamen uit de industrie, detailhandel, transport en opslag. Ook in de bouw wordt nog stevig gerookt. De VWA heeft 65 man voor de controles in dienst. Roken mag in bedrijven alleen in afgescheiden rookruimtes met een afzuiginstallatie. Geldboetes beginnen bij 300 euro en lopen op tot 2.400 euro.

Interview pagina 2

    • Japke-d. Bouma