Staking treft stroomtoevoer bij het Elysée en de Eiffeltoren

De stroomtoevoer van het Elysée, het paleis van de Franse president Jacques Chirac, is gistermiddag tussen tien en vijftien minuten onderbroken geweest door een actie van personeel van Electricité de France, dat ageert tegen een voorgenomen verandering van de bedrijfsvorm van het staatsbedrijf. Tal van andere Franse instellingen werden eveneens afgesneden van stroom.

Op het Elysée is de actie onopgemerkt gebleven, omdat het paleis over noodaggregaten beschikt die automatisch de toevoer garanderen als de normale stroom uitvalt. Premier Jean-Pierre Raffarin heeft de actie scherp veroordeeld en heeft gezegd niet te zullen toegeven aan het protest.

Al weken protesteert met name de grootste energiebond, van de vakcentrale CGT, tegen de voorgenomen statusverandering van Electricité de France (EdF). Het personeel, dat in vergelijking met andere ambtenaren uitzonderlijke rechten geniet, zoals de mogelijkheid van pensionering op 52-jarige leeftijd, vreest een ontmanteling van die rechten. Hun acties bereiken deze week een hoogtepunt, omdat gisteren de parlementaire behandeling van het wetsontwerp tot statusverandering is begonnen. Eerder sneden actievoerders de stroom af van het Parijse treinstation Saint-Lazare, waardoor een half miljoen reizigers strandden.

Minister van Financiën Nicolas Sarkozy wil van EdF en GdF (Gaz de France) naamloze vennootschappen maken om de bedrijven gedeeltelijk te kunnen privatiseren. Voor de Europese eis van vrije concurrentie op de energiemarkt is privatisering niet noodzakelijk, maar de Franse overheid wil dat de energiebedrijven extern geld kunnen aantrekken. De privatisering zou hooguit 30 procent van het kapitaal betreffen. De minister heeft verdere privatisering uitgesloten, onder druk van de acties, maar ook omdat het grootste deel van de Franse elektriciteit uit kerncentrales komt.

Behalve het Elysée kregen gisteren de Amerikaanse en Britse ambassade in Parijs, de Eiffeltoren, diverse ministeries en grote warenhuizen met stroomuitval te maken. De actievoerders hadden doelbewust enkele chique wijken in Parijs uitgekozen. In andere steden is korte tijd de stroomtoevoer op stations, in fabrieken en bedrijven onderbroken. Ook werd een sluis nabij Straatsburg bezet.

    • Pieter Kottman