Skiffeuse snoert critici de mond

Niemand wilde met haar in een boot. Ze werd door een aantal collega's met de nek aangekeken en besloot daarom in de skiff te stappen. Femke Dekker volgde noodgedwongen haar eigen traject naar Athene en werd gisteren rijkelijk beloond. Tot veler verrassing dwong ze bij het olympisch kwalificatietoernooi in Luzern een deelnamebewijs voor de Spelen af.

,,Ik ga veel mensen diep in de ogen kijken'', glunderde Dekker. ,,Ben benieuwd wat ze me te vertellen hebben. Vanaf september ben ik alleen maar bezig geweest om me zelf te bewijzen. Het hele jaar ben ik door een aantal mensen met een stijve nek aangekeken. Nou, dan is er niets mooiers dan je te plaatsen voor Athene.''

De roeister van Nereus maakte maandenlang geen deel uit van het Nederlandse team. Zij mocht zich tijdens de wereldbekerwedstrijden in Poznan niet eens vertonen in de Nederlandse tent, omdat ze niet namens de roeibond was afgevaardigd. Haar vader betaalde de reis- en verblijfkosten, zodat Dekker haar olympische droom kon najagen.

Op de Rotsee leek de 24-jarige blondine lange tijd kansloos voor een olympisch ticket. Na een goede start zakte ze terug naar de vijfde plaats, terwijl er maar drie deelnamebewijzen waren te verdelen. ,,De hele race had ik het gevoel dat ik niet meedeed'', zei Dekker. ,,Even dacht ik dat 't over was. Maar op 1.000 meter van de finish heb ik me herpakt. Ik sprak mezelf moed in: dit is jouw race.''

Met nog 500 meter te gaan, zette ze een ferme eindspurt in. Met zestig sterke halen passeerde ze de Poolse Michalska, de Britse Beever en de Zweedse Svensson. Zodoende eindigde ze als tweede. ,,Dit is idioot. Het was een slopende race. De afgelopen maanden heb ik nooit rust gehad, heb ik me nooit fatsoenlijk kunnen voorbereiden. Ik ben echt heel moe.''

Daarom zal Dekker de wereldbekerwedstrijden in Luzern, komend weekeinde, aan zich voorbij laten gaan. Er is zelfs een kans dat ze de komende weken helemaal niet meer in een skiff roeit. Na afloop van haar race hield Dekker de mogelijkheid open om over te stappen naar de vrouwen acht, die zich dinsdag voor Athene had geplaatst. ,,Ik vind maar twee disciplines mooi. Dat zijn de acht en de skiff. In Athene zal ik maximaal in één boot starten. In de acht of de skiff? Daar kan ik nog geen uitspraak over doen.''