Shell: forse ingrepen aan top mogelijk

Energieconcern Koninklijke/Shell Groep onderzoekt of de besluitvorming kan worden verbeterd en de bedrijfsstructuur vereenvoudigd. Shell sluit een rigoureuze verandering van de huidige bestuursstructuur niet uit. Een van de mogelijkheden die het bedrijf onderzoekt is samenvoeging van de Britse en Nederlandse directies en raden van commissarissen. ,,Niets wordt uitgesloten.''

Dat schrijft Shell in een vandaag uitgegeven verklaring. Het onderzoek komt na kritiek van beleggers op de plotselinge verlaging van de oliereserves in januari en de manier waarop dit werd bekendgemaakt. Twee invloedrijke Amerikaanse aandeelhouders, Calpers en Knight Vinke, riepen Shell gisteren op om vóór de aandeelhoudersvergadering van 28 juni informatie te geven over het onderzoek dat de nieuwe topman, J. van der Veer, in maart heeft aangekondigd. Shell zegde vandaag in zijn verklaring toe op die vergadering met meer actuele informatie te zullen komen.

Een stuurgroep, waarin bestuurders van de Britse en Nederlandse directies zitting hebben, doet het onderzoek naar ,,mogelijke vereenvoudiging'' van de managementstructuur en ,,verbetering van het besluitvormingsproces''. Ook kijkt zij of het leiderschap ,,effectiever'' kan. Shell laat zich niet uit of het bedrijf zelf vindt of besluitvorming en bedrijfsstructuur beter zouden kunnen.

,,Dit onderzoek is op verzoek van aandeelhouders'', aldus een woordvoerder, die zich er in november over kunnen buigen, waarna volgend jaar op de aandeelhoudersvergadering beslissingen genomen kunnen worden. Tijdens die aandeelhoudersvergadering in 2005 zal Shell ook voorstellen om de prioriteitsaandelen af te schaffen.