Poëziedebuut Maria Barnas bekroond

Maria Barnas heeft gisteren de C. Buddingh'-prijs 2004 voor het beste Nederlandstalige poëziedebuut gekregen voor haar bundel Twee zonnen.

De prijs, waaraan een geldbedrag van 1200 euro is verbonden, werd haar gisteravond overhandigd tijdens een programma rond de genomineerden op Poetry International in de Rotterdamse Schouwburg. De jury verklaarde dat haar bundel ,,direct overrompelde met een eigen toon: peinzende muzikale poëzie, wanhopig en geestig, krachtig en breekbaar, met een transparantie die bij herlezing complexer wordt''. Bewondering had de jury voor Barnas omdat zij ,,erin slaagt melancholiek over verhoudingen te tobben zonder sentimenteel te ontsporen''.

Jurylid Maarten Doorman zei dat de kwaliteit van de ruim twintig debuutbundels dit jaar ,,opvallend hoog'' was, en dat er ,,geleidelijk aan meer toegankelijke gedichten'' worden geschreven. Beoordeeld werden debuutbundels die tussen 1 april 2003 en 31 maart 2004 verschenen. Na ,,heftig'' beraad koos de jury (die verder bestond uit Peter Theunyck en Anne Vegter) vier genomineerden. In de finale ging het tussen Barnas en Nu nog volop ventilatoren van Bas Belleman, die ,,eruit sprongen''. De andere genomineerden voor de C. Buddingh'-prijs waren zoekt vaas van Saskia de Jong en Monarchieën van Joep Kuiper.

Maria Barnas (Hoorn, 1973), behalve schrijver ook beeldend kunstenaar, debuteerde in 1997 als prozaschrijver met de enthousiast ontvangen roman Engelen van ijs. Het boek werd genomineerd voor De Debutantenprijs. Er volgden een tweede roman, De baadster (2000), libretto's en toneelstukken. Voor De Groene Amsterdammer schrijft Barnas over poëzie en op de Rietveld Academie geeft ze les in schrijven. Na haar optreden gisteravond zei ze in een kort vraaggesprek op het podium dat ze zich desondanks toch een debutante voelde. ,,De poëzie was er het eerst. Een aantal gedichten schreef ik al voor mijn prozadebuut. De gedichten zijn met me meegegroeid, maar er staan in Twee zonnen regels van tien jaar oud.''

Gevraagd naar haar mening over de huidige hype rond jonge dichteressen, reageerde de schrijfster met: ,,Je bedoelt hetze.'' Het leverde haar applaus uit de zaal op. ,,Blijkbaar zijn er mannen die graag op die manier naar vrouwen kijken. Het is vervelend dat vrouwen op uiterlijkheden worden beoordeeld waar het zou moeten gaan om inhoudelijke zaken'', aldus Barnas.