Onzekerheden rond beursgang Postbank

Deutsche Post gaat door met de beoogde beursgang van dochter Postbank, ondanks de weerstand van de kant van banken en beleggers tegen de hoge introductieprijs. Morgen loopt de inschrijving af, maandag begint de notering aan de beurs van Frankfurt. Toch wilde gisteren een woordvoerder van Deutsche Post tegenover verscheidene media niet uitsluiten dat de beursgang alsnog wordt afgezegd. ,,Wij hebben altijd gezegd dat er geen beursgang komt tegen elke prijs.''

Gisteren schommelde de prijs op de zogeheten grijze markt, waar beleggers de belangstelling voor een beursgang kunnen testen, rond de onderkant van de introductieprijs die varieert van 31,50 tot 36,50 euro. Beleggers wilden dat de prijs omlaag gaat, maar die optie bestaat sinds vandaag niet meer. Deutsche Post had dan de veranderingen vanmorgen in advertenties in Duitse kranten moeten aankondigen, en dat is niet gebeurd. De woordvoerder van Deutsche Post had een eventuele prijsverlaging gisteren trouwens al uitgesloten. Het zou volgens een bankier gezichtsverlies hebben betekend voor topman Klaus Zumwinkel van Deutsche Post.

De beursgang van Postbank is de grootste in Duitsland in drie jaar tijd. Behalve afzegging kan Deutsche Post ook het aantal aandelen dat het te koop aanbiedt verlagen, indien de belangstelling blijft tegenvallen. Tenslotte heeft het steeds gezegd dat het ,,tot'' 49,9 procent (82 miljoen aandelen) van de aandelen naar de beurs wil brengen. Als het maximale aantal aandelen wordt verkocht tegen de hoogste introductieprijs, dan levert dat 6 miljard euro op.

Vrijwel niemand gelooft dat de beursgang wordt afgezegd. De banken die de beursgang begeleiden, zullen wel bijspringen om de beursgang te redden, zo meldden vandaag verscheidene media.