Om naar uit te kijken

THEATER

Kruistochten

Regisseur Ivo van Hove brengt met zijn Toneelgroep Amsterdam de driedelige komedie Kruistochten (The Norman Conquests, 1986) van Alan Ayckbourn tijdens het Holland Festival. In drie verschillende stukken, spelend in drie verschillende kamers van een ouderlijk huis, verbeeldt hij een pijnlijk familieweekend. Veel van de humor zit hem in Ayckbourn's virtuoze gepuzzel met perspectieven; ieder deel vult ontbrekende stukjes in van de andere delen en werpt een ander licht op het geheel.

21-24 juni (18u) Stadsschouwburg Amsterdam. Inl 020-6242311 of www.hollandfestival.nl

DANSTHEATER

Wolf Sluitstuk van het Holland Festival is Wolf van Alain Platel, een dans/theater/muziekvoorstelling met tien dansers, twee doven, negentien musici, twee zangeressen en veertien honden. In een decor van twee etages, dat enigszins aan een winkelcentrum doet denken, maakt Platel losse scènes op een zelf gebrouwen potpourri van Mozart, waarin wij, zo belooft het festival, heen en weer worden geslingerd tussen banaliteit en virtuositeit.

23-26 juni Muziektheater, Amsterdam. Inl. 020 6255455 of www.hollandfestival.nl

FESTIVAL

Stravinsky

Een aantal Gelderse kunstinstellingen brengt in Arnhem een Stravinsky Festival met toneel (L'Histoire du soldat), muziek en opera (Le sacre du printemps en de mini-opara Mavra), dans (Hans van Manen en nieuwe choreografieën), films en een expositie.

Stravinsky Festival t/m 27 juni, Arnhem. Inl www.stravinskyfestival.nl

BEELDENDE KUNST

Paul McCarthy De Amerikaanse kunstenaar Paul McCarthy (1945) maakt omvangrijke video-installaties en sculpturen die de taal van reclame, Hollywood en Disney parodiëren. Knuffelbeesten spelen vaak een hoofdrol in zijn video`s, waarin doorgaans grote hoeveelheden nepbloed, -sperma en -uitwerpselen gebruikt worden. Zijn expositie Brain Box Dream Box in het Van Abbemuseum bestaat naast video's en beelden uit ongeveer 200 enorme tekeningen.

Paul McCarthy, Brain Box Dream Box. 19 juni t/m 24 okt in het Van Abbemuseum, Bilderdijklaan 10, Eindhoven. Di t/m zo 11-17u.

POP

Rotterdam Import Een apart festival voor liefhebbers van `urban' muziek was er nog niet. Het tweedaagse Rotterdam Import brengt daar verandering in, met funk, soul, r&b, hiphop en jazz op zes podia. Tussen de bedrijven door ook MC-battles, streetdance en standup comedy. Optredens van Lamb, The Roots, Amy Winehouse, Zuco 103, Zero 7 (zaterdag) en Blackalicious, Timbaland, Black Eyed Peas en Dizzee Rascal (zondag).

Rotterdam Import, 19 en 20 juni Wilhelminapier, Rotterdam.

MUZIEK

Openluchtconcert

Het jaarlijkse openluchtconcert van het Koninklijk Concertgebouworkest vindt 24 juni 21u30 plaats op het Amsterdamse Museumplein voor het Concertgebouw. Barry Wadsworth dirigeert muziek van fagottist Kees Olthuis (Scherzo), Dvorák (Carnaval), Aroetjoenian (Trompetconcert met Sergej Nakariakov als solist) en de Boléro van Ravel. De Avro zendt het concert rechtstreeks uit op Ned 1 en herhaalt de uitzending op 26 juni 14u.

Museumplein Amsterdam 24 juni 21u30.