Mondharmonica

De een heeft iedereen wel eens gehoord, al was het maar in de herkenningsmelodie van de film Turks Fruit. De ander kent niemand, zijn naam komt in geen enkel naslagwerk voor. Nu staan ze samen op een cd, de Brusselaar (Jean) Toots Thielemans (1922) en de in Warwick, North Dakota geboren Les Thompson (1923). Los van elkaar, dat wel, in opnamen uit de jaren 1950-'52.

Toots Thielemans was toen al een knappe mondharmonicaspeler, maar zijn smaak liet soms te wensen over. Dixielanddeunen in two-beat stijl, hela-hola organisten à la Cor Steyn en een mars van Sousa wekken op deze cd vooral de lachlust op. Als gast in het kwartet van saxofonist Zoot Sims speelt Thielemans veel moderner en dat geldt ook voor het door Benny Goodman aangekondigde `Stardust', van april 1950.

Ditzelfde werk, een kassucces van Hoagy Carmichael, werd twee jaar later ook vastgelegd door collega Les Thompson tijdens een concert in het Californische Pasadena. Daar speelde deze onbekende musicus tot verbazing van de sceptici – wat moet die `smoelschuiver' in de jazz – de sterren van de hemel. Harmonisch soms heel gewaagd en wat het microfoongebruik net zo bij de tijd als de helden van de bluesharmonica: Sonny Boy Williamson en Little Walter. Dat Thompson zich na dit bijzondere debuut nog wel degelijk op platen liet horen is alleen via internet te achterhalen. In 1958 en de jaren zeventig maakte hij opnamen op eigen naam en in de jaren tachtig speelde hij bij Al Jarreau en Tom Waits, o.a. op diens memorabele Swordfishtrombone.

Toots Thielemans/Les Thompson, 1950-1952: Toots Blues (PJC 222013). Distr. Harmonia Mundi.

    • Frans van Leeuwen