Koštunica overstag, steunt Tadic toch

De partij van de Servische premier Vojislav Koštunica heeft zich gisteren alsnog achter de kandidatuur van Koštunica's rivaal Boris Tadic voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen op 27 juni gesteld.

Koštunica stond sinds de eerste ronde, afgelopen zondag, onder zeer zware druk om zijn voorkeur voor de tweede ronde uit te spreken – een probleem, omdat hij Tadic beschouwt als een rivaal, en omdat hij diens Democratische Partij (DP) ziet als een vijand van zijn eigen Democratische Partij van Servië (DSS). Gisteren ging hij alsnog overstag. In een verklaring van het bestuur van zijn DSS werd de DSS-aanhang opgeroepen op 27 juni op Tadic te stemmen. ,,Wat Servië het meest nodig heeft is stabiliteit, interne vrede en geleidelijke vooruitgang. Het is daarom belangrijk dat de toekomstige Servische president deze politieke doeleinden volledig en zonder reserves voorstaat. Presidentskandidaat Boris Tadic heeft de steun van de DSS voor het uitvoeren van dit beleid'', aldus de verklaring.

In de eerste ronde van de verkiezingen leed zondag de eigen kandidaat van de regeringspartijen een vernietigende nederlaag; hij kreeg maar dertien procent van de stemmen. Tadic neemt het in de tweede ronde op tegen de ultra-nationalist Tomislav Nikolic, die in de afgelopen verkiezingscampagne veel minder heftig door de DSS werd aangevallen dan Tadic.

Nikolic heeft de afgelopen dagen veel moeite gedaan Koštunica en diens DSS te paaien. Gisteren zei hij: ,,Het is tijd Servië los te maken van de criminelen. Koštunica is geen crimineel.'' Nikolic vindt Tadic wel een crimineel: hij zou banden hebben met corrupte politici en maffiosi. Tadic antwoordde gisteren met de opmerking dat Nikolic zondag zestig procent heeft gekregen van de stemmen die in de Servische gevangenissen waren uitgebracht en hij, Tadic, maar 7,8 procent. Dat geeft volgens Tadic aan op wie criminelen stemmen. ,,In de Zajecar gevangenis kreeg Nikolic 54 keer zoveel stemmen als ik: 54 voor hem, één voor mij.''