Integratiedebat later om tijdnood VVD

De Tweede Kamer zal pas na de zomer debatteren over het onderzoeksrapport van de commissie-Blok naar dertig jaar integratiebeleid. Dit gebeurt op verzoek van de VVD-fractie en wegens agendaproblemen van de minister-president, zo bleek gisteren in de Tweede Kamer. Het debat stond gepland vóór het zomerreces.

De VVD zegt meer voorbereidingstijd nodig te hebben voor het debat, dat ,,een speerpunt van het kabinet en van de VVD is''. Fractievoorzitter Van Aartsen staat erop het debat zelf te voeren, en hij heeft het volgens een woordvoerder ,,heel erg druk met andere zaken''.

Een meerderheid van de Kamer wil behalve de ministers Verdonk (Vreemdelingenbeleid en Integratie, VVD), Donner (Justitie, CDA) en De Graaf (Bestuurlijke Vernieuwing, D66) ook premier Balkenende bij het debat betrekken. Die heeft aangekondigd wegens ,,internationale en Europese verplichtingen'' volgende week geen tijd te hebben voor een debat. De premier stelde voor het debat eventueel in juli te houden, maar dan is de Kamer met reces.

Commissievoorzitter Stef Blok (VVD) zei het te betreuren dat het debat over het reces werd getild. ,,Mijn commissie heeft tot diep in de nacht doorgewerkt om het rapport op tijd af te krijgen en wij zouden het dus waarderen dat het op tijd, dat wil zeggen vóór het reces, wordt behandeld.''

GroenLinks-leider Halsema vindt dat de VVD de verdenking op zich laadt het debat ,,bewust boven de markt te laten hangen om tot die tijd nog sweeping statements te kunnen maken''. Zij noemt het ,,een zwaktebod'' dat de VVD te weinig tijd zou hebben gehad het debat voor te bereiden. ,,Het rapport is in januari verschenen, in april heeft de Kamer al met de commissie gedebatteerd.''