`Geen wijziging in top VVD'

VVD-vice-premier Zalm ,,sluit uit'' dat er een wijziging komt in de leiderschapsstructuur van de VVD voordat zijn partij een nieuwe lijsttrekker voor de volgende Kamerverkiezingen gaat aanwijzen. Hij zei dit vanmorgen in een vraaggesprek voor Radio 1.

De leiderschapskwestie in de VVD is ,,een niet bestaand probleem'', aldus Zalm. Naar zijn zeggen is de kwestie met de afgetreden staatssecretaris Nijs vorige week in ,,goed overleg'' tussen hemzelf en fractievoorzitter Van Aartsen geregeld, en is er geen enkele reden waarom een van hen nu als de enige leider van de VVD zou moeten worden aangemerkt. In een reactie op Zalms vraaggesprek heeft ook Van Aartsen vanochtend via een woordvoerder laten weten dat een nadere regeling van het VVD-leiderschap ,,thans niet aan de orde'' is.

,,Wat zou dat ook moeten betekenen'', vroeg Zalm zich af. ,,Dat Van Aartsen als fractievoorzitter mij als vice-premier zou gaan vertellen hoe ik me moet opstellen binnen het kabinet, of dat ik als vice-premier Van Aartsen ga vertellen hoe de fractie zich moet gedragen?''

Dat fractieleider Bolkestein, en niet de toenmalige vice-premier Dijkstal in de periode 1994-1998 gold als dé leider van de VVD is volgens Zalm geen geldig precedent, omdat Bolkestein in 1994 lijsttrekker geweest was, maar bij de laatste verkiezingen Zalm, en niet Van Aartsen, de VVD-lijst heeft aangevoerd. Formeel kent de VVD geen ambt van politiek leider, en wordt de lijsttrekker geacht dat te zijn.

Totdat er, vermoedelijk voor 2007, een nieuwe lijsttrekker moet worden aangewezen kan – wat Zalm betreft – de huidige situatie blijven voortbestaan, waarbij Zalm de VVD'ers in het kabinet aanvoert, en Van Aartsen de fractie. Of hij zelf in 2007 weer lijsttrekker zou willen zijn, liet Zalm vanochtend in het midden: ,,Ik denk daar nog niet over na.''

Rutte, de nieuwe staatssecretaris van Onderwijs, verklaarde gisteren dat naar zijn oordeel Zalm en Van Aartsen de crisis rond staatssecretaris Nijs vorige week ,,goed hebben gemanaged''. Binnen de VVD-partijorganisatie gaan de laatste tijd steeds meer stemmen op dat er voor het leiderschap een oplossing zou moeten worden gevonden, omdat anders de VVD in toenemenende mate een indruk van verdeeldheid zou maken.