FRANKRIJK

Opera

Het is tijd om te reserveren voor Frankrijks belangrijkste operafestival, het Festival international d'art lyrique d'Aix-en-Provence. Door sociale conflicten werd het festival vorige zomer plotseling onderbroken, maar dit jaar lijken de moeilijkheden opgelost. Er staan vijf opera's op het programma, waaronder een wereldpremière, Hanjo, van de Japanse componist Toshio Hosokawa, uitgevoerd door het Orchestre de chambre de la Monnaie van Brussel o.l.v. Karushi Ono. De regie is van de Belgische choreografe Anne Teresa de Keersmaeker. Nieuw zijn ook de producties van Hercules van Händel door de Arts Florissants o.l.v. William Christie in de regie van Luc Bondy en van De liefde van de drie sinaasappelen van Prokofjev in een regie van Philippe Calvario.

Aix-en-Provence, 5 t/m 30 juli, res 0033-442173434 en www.festival-aix.com

Circus Op verschillende plekken in het Parc de La Villette is t/m 27 juni de 3de editie van het festival Terre de cirques met 20 Franse en Europese gezelschappen die het beste bieden van wat er op het gebied van hedendaags circus gebeurt. Een van de hoogtepunten is het Zwitserse gezelschap Metzger/Zimmermann/De Perrot dat niet alleen al zijn spektakels vertoont, maar ook de nieuwe creatie Gopf, Hoi et Janei.

Ook wordt er uitgekeken naar de première van Zapptime, rêve éveillé d'un zappeur door het gezelschap Non Nova en naar d'Après la pluie door het Cirque désaccordé, waarin jongleurs, acrobaten en geschifte personages optreden.

Parc de La Villette, 211, avenue Jean-Jaurès, Parijs, Metro Porte-de-Pantin, 0033-140037575.

En verder Hedendaagse huizen: 300 eigenaars verspreid over Frankrijk, inviteren het publiek hun huis te ontdekken in de aanwezigheid van de architect op 18, 19 en 20 juni, 0033-820-821-908 en www.maisonscontemporaines.com; Montagnes célestes, trésors des musées de Chine t/m 28 juni in Grand Palais, Parijs, 0033-144131717.