Eigenaar van vastgoedfonds gearresteerd

In het onderzoek naar de moord op de Amsterdamse vastgoedhandelaar Willem Endstra heeft de politie afgelopen maandag de 47-jarige topman Jan-Dirk P. van de Merwede Group aangehouden.

Dat heeft advocaat Kemper van de Merwede Group vandaag bevestigd. P. was een van de zakenpartners van Endstra.

P. wordt niet verdacht van betrokkendheid bij de moord op Endstra. Welke verdenking justitie wel tegen hem heeft, is niet bekend. Het openbaar ministerie in Amsterdam wil in het belang van het onderzoek geen enkel commentaar geven op de zaak. Ook wil het de aanhouding bevestigen noch ontkennen. De advocaat van de Merwede Group wil niet ingaan op de verdenkingen die justitie tegen P. heeft.

P. is samen met compagnon David Beesemer eigenaar van de in Maarssen gevestigde Merwede Group. Het bedrijf heeft bijna de helft van de panden in de PC Hooftstraat in Amsterdam en grote delen van winkelcentrum Lijnbaan in Rotterdam in handen. Ook is het bedrijf onder andere eigenaar van de Euromast in Rotterdam, die door Endstra was doorverkocht aan de Merwede Group. Ook elders deed P. zaken met Endstra. In de jaren negentig verkocht hij zijn belangen in de Seaport Marine in IJmuiden aan vastgoedhandelaar Endstra.

In 2002 kocht de Merwede Group het beursgenoteerde vastgoedfonds Uni-Invest van handelaar Richard Homburg. P. betaalde er 884 miljoen euro voor, deels gefinancierd met geld van buitenlandse investeerders. Kort daarop werd Uni-invest van de beurs gehaald.

P.'s advocaat Meijers zei vandaag tegen het ANP dat zijn cliënt niet wordt verdacht van het witwassen van crimineel geld.

Over de achtergronden van de verdenking wil de raadsman niet ingaan in het belang van het onderzoek. ,,Mijn cliënt wordt sinds enkele dagen door de politie gehoord. Aanvankelijk werd hij formeel als getuige ondervraagd. Ook de laatste verhoren hadden inhoudelijk het karakter van een getuigenverhoor. Naar mijn oordeel is er sprake van een misverstand, dat op korte termijn zal worden opgelost.''