Eerste winst voor verjongd Portugal

Portugal heeft zich gisteravond gerevancheerd voor de 2-1 nederlaag tegen Griekenland in het openingsduel van het EK voetbal. Tegen Rusland won het gastland in Lissabon met 2-0.

Door het 1-1 gelijkspel bij Spanje-Griekenland moet Portugal zondag van Spanje winnen om zich voor de kwartfinales te plaatsen. Koploper Griekenland speelt tegen het puntloze en uitgeschakelde Rusland en lijkt in groep A zeker van een plaats bij de laatste acht.

Bondscoach Scolari van Portugal had zijn lessen getrokken uit de nederlaag tegen de Grieken. Hij verving de oudgedienden Couto en Rui Costa voor Carvalho en Deco: twee supertalenten van FC Porto. Daarmee beantwoordde hij aan de oproep van trainer Mourinho, die na het behalen van de Champions League voorstelde het Portugese elftal bijna in zijn geheel door spelers van FC Porto te laten invullen. Vijf van zijn spelers stonden gisteren in het basiselftal. Mourinho is inmiddels naar Chelsea verhuisd en hij krijgt daar waarschijnlijk gezelschap van Deco.

De kleine spelverdeler met het grote spelinzicht, die tot ontzetting van voetbalminnend Portugal tegen Griekenland alleen mocht invallen, stond tegen Rusland aan de basis van de openingstreffer. Hij speelde de bal keihard in de voeten van zijn clubgenoot Maniche. De middenvelder schoot de bal goed geplaatst in het Russische doel. De snelle openingstreffer betekende een bevrijding voor de thuisploeg, die tegen Griekenland nog onder hoogspanning had gestaan.

Onder aanvoering van Figo, de enige overgebleven routinier in de ploeg, hield Portugal het beste van het spel. Rusland miste spelmaker Mostovoi. De speler van Celta de Vigo werd eerder deze week naar huis gestuurd nadat hij in een Spaanse krant kritiek op de Russische bondscoach had geuit. Vlak voor rust gaf de Noorse scheidsrechter Hauge een rode kaart aan doelman Ovtsjinnikov, die de bal buiten zijn strafschopgebied met de arm zou hebben beroerd. Vertraagde tv-beelden gaven geen uitsluitsel of dit inderdaad het geval was.

Na rust bleven de tien overgebleven Russische voetballers aardig op de been. Pas vlak voor tijd beslisten twee Portugese invallers het duel. Op aangeven van Cristiano Ronaldo (vervanger van Figo) scoorde Rui Costa met een fraaie volley. De vedette van AC Milan had zich geen mooiere invalbeurt kunnen wensen. Met Figo is Rui Costa dé voetbalheld van Portugal. De geboren Braziliaan Deco en Cristiano Ronaldo staan klaar om hen op te volgen.