Drukke Bloomsday in Ierse hoofdstad

Ruim dertienhonderd mensen bezochten gisteren de honderdste editie van Bloomsday, de jaarlijkse herdenking van Ulysses van James Joyce. In dit boek vertelt de Ierse schrijver hoe hoofdrolspeler Leopold Bloom op 16 juni 1904 een wandeling maakt door Dublin. Het festival bood de bezoekers meer dan tachtig evenementen en tentoonstellingen over het leven van de schrijver. Populair was het nuttigen van Joyces beroemde ontbijt van orgaanvlees uit hoofdstuk vier van zijn boek. Televisiepresentator Gay Byrne, toneelschrijver Gerry Stembridge en musicus Ronnie Drew lazen op straat voor uit de klassieker uit 1922, ondersteund door acteurs. Joyce schreef Ulysses voor zijn vrouw Nora Barnacle en beweerde dat hij Dublin zo gedetailleerd beschreef, dat als de stad ooit met de grond gelijk gemaakt zou worden, het wederopgebouwd kon worden met behulp van zijn boek.