Donors zeggen Georgië bijna één miljard dollar toe

Internationale organisaties en individuele landen hebben Georgië op een donorconferentie in Brussel bijna één miljard dollar toegezegd.

Het bedrag moet over een periode van twee jaar worden uitbetaald en worden aangewend voor de bestrijding van de armoede, economische hervormingen, de herziening van het juridische systeem, de economische ontwikkeling van het platteland en het aantrekken van buitenlandse investeringen.

De toezeggingen werden gedaan door de Wereldbank, de Europese Commissie, de Oost-Europabank EBRD en rond dertig individuele landen. De Europese Unie stelt 150 miljoen dollar ter beschikking. De Verenigde Staten hebben 360 miljoen dollar beloofd voor een periode van drie jaar, Duitsland beloofde 31 miljoen dollar, Zweden 7,2 miljoen. Nederland beloofde 3 miljoen euro voor dit jaar.

De Georgische premier, Zoerab Zjvania, reageerde na de conferentie opgetogen, omdat het toegezegde bedrag het dubbele beloopt van wat was gehoopt en verwacht. ,,Deze hulp stelt ons in staat van Georgië een duurzame democratie te maken, een land dat door deze bijdragen veel minder afhankelijk zal zijn van internationale hulp.''

De Europese Unie prees bij monde van buitenland- en veiligheidscoördinator Javier Solana op de conferentie de hervormingen die in Georgië al zijn begonnen.

De ministers van Buitenlandse Zaken van de EU-landen besloten maandag al tot het sturen van een speciale missie naar Georgië; die moet de Georgiërs bijstaan bij aanpassingen in het wetboek van strafrecht en het opstellen van maatregelen ter bestrijding van de corruptie. Het initiatief werd gisteren door premier Zjvania nog eens uitvoerig geprezen. Ook de Wereldbank deed dat.

President Michail Saakasjvili van Georgië, die eerder dit jaar aan de macht kwam na de `rozenrevolutie' van november vorig jaar, heeft – naast het herstel van de territoriale integriteit van zijn land – economische hervormingen en de bestrijding van de corruptie tot prioriteit gemaakt.