Cool food

Het is cool om met mooi weer koude gerechten te serveren. Bovendien zijn ze een uitkomst als er vrienden komen eten. Laat die rokerige barbecue-geneugten voor wat ze zijn (er is er altijd één de klos die over de vleesjes moet waken) en koop eens gerookte kalkoenbout, waarvan het vlees sappiger en veel smaakrijker is dan van gerookte kipfilet. Maak hiermee een hoofdschotel die verder is opgemaakt met salades van aardappel en geraspte wortel. Simpel zomers eten. Bereiding: Snijd de kalkoenbout overlangs doormidden en verwijder met beleid het bot in het midden (of vraag de poelier dit te doen). Snijd met een vlijmscherp fileermes rondom het vel weg van beide stukken gerookte kalkoenbout. Na verwijdering van bot en vel resteert ruim 600 gram vlees. Snijd de kalkoenbout in dunne plakjes en schik ze dakpansgewijs in het midden van een platte schaal. Kook intussen de dobbelsteentjes aardappel in kokend en flink gezouten water gaar in 7 minuten. Giet ze af, spoel ze koud onder de kraan en laat goed uitlekken en afkoelen. Schil de winterpeen dun af en rasp hem tot julienne met het hulpstuk van een keukenmachine (of gebruik een `mandoline'). Verdun de mayonaise met de magere kwark zodat hij frisser wordt. Meng een gedeelte van de mayonaise door de blokjes aardappel samen met de bieslook. Bestrooi de julienne van peen met zout en peper en meng er de rest van de mayonaise door. Schik de salades aan weerszijden van de plakjes gerookte kalkoenbout en garneer de schotel met rucola. Serveer er apart nog een gemengde groene salade bij.

Morgen: lamsschouder

    • Florine Boucher