Coach wijkt na kritiek zwemmers

Bondscoach André Cats gaat niet met de nationale zwemploeg mee naar de Olympische Spelen in Athene. Jacco Verhaeren, trainer van onder anderen tweevoudig olympisch kampioen Pieter van den Hoogenband, heeft mede op aandringen van zijn zwemmers het vertrouwen in de Fries opgezegd.

Om de voorbereiding op `Athene' niet te verstoren besloot Cats (35) daarop in samenspraak met zijn werkgever, de Stichting Topzwemmen Nederland (STN), thuis te blijven. ,,Mijn belang is op dit moment ondergeschikt aan het teambelang'', zei hij vanochtend. ,,Zij moeten straks presteren, en dat wil ik op geen enkele manier in de weg zitten. Al ben ik vanzelfsprekend allesbehalve gelukkig met de hele gang van zaken.''

Teammanager en oud-bondscoach René Dekker neemt het grootste gedeelte van Cats' taken over. Beiden weigeren nader in te gaan op de achtergronden van het gerezen conflict. Dekker: ,,Het is een intern probleem, we zijn nu gebaat bij rust in de tent. We parkeren het probleem tot na Athene.'' Cats blijft in dienst van STN. Het is niet uitgesloten dat de voormalig jeugdbondscoach na de Spelen in een andere rol terugkeert binnen het Nederlandse (top)zwemmen.

Volgens Verhaeren is sprake van ,,een verstoorde arbeidsrelatie'' en ,,een vertrouwensbreuk'', die volgens de trainer-coach van de Philips-profploeg niet meer te lijmen is. ,,André blijkt niet de bruggenbouwer die hij zou moeten zijn. Op het intermenselijke vlak zijn de afgelopen weken dingen gebeurd, waarvan ik zeg: het is beter om nu ook al is het kort dag afscheid van elkaar te nemen. Zoniet, dan bestaat het gevaar dat de bom straks alsnog barst, op een moment dat niemand daar op zit te wachten. Ik wil geen sluimerend probleem meenemen naar Athene, om daar achteraf wellicht tot de slotsom te komen dat we eerder hadden moeten ingrijpen.''

Vooral Cats' communicatieve vaardigheden laten volgens Verhaeren te wensen over. ,,In de aanloop naar én tijdens de Olympische Spelen moet je blindelings op elkaar kunnen vertrouwen, en daar had ik mijn twijfels over. Ik vond dat ik daar wat mee moest doen. Ik sta tenslotte voor mijn zwemmers en we zitten straks nog weken bij elkaar. Dan moeten er geen ergernissen of irritaties zijn. Ik voel me geen winnaar in de zaak, helemaal niet zelfs. Maar het getuigt van moed dat André deze beslissing heeft genomen.''

Fedor Hes, trainer-coach van Topzwemmen Amsterdam, deelt de kritiek niet. ,,Sterker nog: ik was de laatste maanden hartstikke tevreden over de samenwerking, en over de inbreng van André. Vorig jaar niet, maar toen heeft hij onze kritiekpunten ter harte genomen. Wat nu het probleem is, is mij een groot raadsel. Maar goed, we gaan verder, ieder op zijn eigen manier in deze ploeg. Of wat daar nog van over is.''

Na het teleurstellend verlopen WK, vorig jaar in Barcelona, werd Cats een gebrek aan leiderschap verweten. Hij zou de teamsfeer hebben verwaarloosd en geen invulling geven aan de individuele wensen van sommige zwemmers.