Burenruzie

Een roodgele armada trok gisteren door het noorden van Portugal. Zingend, toeterend en met vlaggen wapperend hingen de Spanjaarden bij de tolpoorten uit het raam van hun auto's. Ze waren op weg naar Porto om de zegereeks op het EK luister bij te zetten. Twintigduizend Spanjaarden belegerden de Portugese havenstad. Ze negeerden de hitte en zongen hun strijdliederen. De Portugese stewards, omwonenden en voorbijgangers stonden er beduusd bij. Altijd weer die Spanjaarden die hun rust kwamen verstoren. Wacht maar, we krijgen ze wel, zag je ze denken. Na het tegendoelpunt van Griekenland werd het al wat rustiger in het stadion. De 1-1 eindstand was voor de Spaanse fans een teleurstelling. Een paar uur later won Portugal in Lissabon van Rusland. Dus wat staat ons zondag te wachten? Oorlog op het veld! Een burenruzie als beslissingswedstrijd. Portugal moet winnen van Spanje, dat aan een gelijkspel genoeg heeft. Zelfs onze barones heeft beloofd naar het voetbal te kijken. Strijden tegen Spanje is voor iedere Portugees een uitdaging.

    • Jaap Bloembergen