Ben Jelloun wint IMPAC Award

De Frans-Marokkaanse schrijver Tahar Ben Jelloun is de negende winnaar van de International IMPAC Award, 's werelds grootste literaire (geld-)prijs voor een roman of verhalenbundel. Dit is vanmorgen bekendgemaakt door de burgemeester van Dublin, waar de door een managementbureau gesponsorde IMPAC Award voor de negende keer werd uitgereikt.

Ben Jelloun (Fez, 1944) kreeg de prijs, waaraan een bedrag van honderdduizend euro verbonden is, voor de Engelse vertaling van zijn roman Cette aveuglante absence de lumière (2002). Hierin vertelt hij het verhaal van de achtentwintig halfdode `samenzweerders' die in 1991 na achttien jaar uit de isoleercellen van koning Hassan II van Marokko werden vrijgelaten.

Een verblindende afwezigheid van licht (in het Nederlands door De Geus uitgegeven) wekte bij verschijning beroering, niet alleen door de beschreven gruwelijkheden, maar ook doordat Ben Jelloun gebruik had gemaakt van een fictieve hoofdpersoon en niet de grenzen tussen fictie en documentaire zou hebben gerespecteerd.

Toen hij in juni 2003 door het tijdschrift Raster om een reactie werd gevraagd, beriep de auteur zich op de `totale vrijheid' van iedere schrijver: ,,Hij is vrij om te schrijven wat hij wil, als hij er maar scrupuleus en oprecht in is. [...] Als hij gebruik maakt van gebeurtenissen die iemand anders heeft meegemaakt, moet hij dat zeggen en er verder zijn eigen werk mee creëren.''

Als winnaar van de IMPAC Award, waarnaar alle in het Engels vertaalde fictie kan meedingen, treedt Ben Jelloun in de voetsporen van Herta Müller, Alistair MCLeod, Michel Houellebecq en Orhan Pamuk. Hij had negen concurrenten op de shortlist van dit jaar, onder wie Paul Auster, Jeffrey Eugenides, Amin Maalouf, Rohinton Mistry en Atiq Rahimi. In de jury zaten onder anderen Anita Desai en Michèle Roberts.