Bemiddelen in zaak aandelenlease faalt

De poging het conflict op te lossen tussen beleggers in aandelenleaseconstructies en banken is mislukt. Voorzitter Oosting van de bemiddelingscommissie heeft dit minister Zalm van Financiën laten weten.

Dit verklaren goed geïnformeerde bronnen. Een woordvoerder van het ministerie van Financiën zei vanmorgen dat vanmiddag een gezamenlijke verklaring zou uitgaan van minister Zalm en voorzitter Oosting. Inhoudelijk wil het ministerie geen commentaar geven.

De mislukte bemiddeling is een domper voor duizenden beleggers die via aandelenlease – beleggen met geleend geld – vaak diep in de schulden zijn terechtgekomen als gevolg van de ingezakte beurzen. Het gaat niet zelden om schulden van tienduizenden euro's, soms meer dan 100.000 euro. De beleggers moeten nu de uitkomsten van talrijke rechtszaken afwachten. Een eerste uitspraak wordt begin volgende maand verwacht.

De commissie-Oosting, officieel de Commissie Geschillen Aandelenlease geheten, werd vorig jaar september ingesteld op nadrukkelijk verzoek van minister Zalm. Oosting, lid van de Raad van State, voormalig Nationale Ombudsman en ex-voorzitter van een commissie die de vuurwerkramp in Enschede onderzocht, moest proberen een oplossing te vinden voor het conflict tussen de duizenden bezitters van aandelenleaseproducten en de aanbieders. Zalm hoopte door bemiddeling van de commissie een jarenlang juridisch gevecht en daarmee verbonden onzekerheid te kunnen vermijden.

Drie weken geleden begon een rechtszaak van ruim 90.000 beleggers tegen Dexia, de marktleider op het gebied van aandelenleaseproducten. Volgens goed geïnformeerde bronnen heeft Oosting zijn werkzaamheden gestaakt omdat Dexia een bemiddelingspoging uiteindelijk in de weg stond. Dexia weigert op dit moment commentaar op de kwestie te geven.

Oosting gaf eerder in een gesprek met deze krant aan dat de kans bestond dat er geen oplossing voor het conflict zou komen. ,,De kans dat het mislukt om een oplossing te vinden is levensgroot aanwezig. De sleutel voor de oplossing ligt bij de betrokken partijen. Je hebt bovendien niet met twee partijen te maken, maar met verscheidene.''

Behalve Dexia zijn ook andere aanbieders van aandelenleaseproducten bij het conflict betrokken. Het gaat onder meer om Aegon, DSB, Fortis, ING, Ohra en SpaarSelect. De gedupeerde beleggers worden vertegenwoordigd door belangenclubs als Stichting Leaseverlies, Stichting Leaseleed en de Vereniging Pay-back.

Van 1995 tot 2002 hebben particulieren massaal aandelenleaseproducten aangeschaft. In 2001 stonden 700.000 contracten uit met een totale waarde van 6,5 miljard euro. De producten hadden namen als No Risk, Safe Invest en Maximaal Rendement Effect.

    • Mark Houben