BELGIË

De val van Oostende

Drie jaar lang belegerden de Spanjaarden aan het begin van de 17de eeuw Oostende. In 1604 viel de protestantse stad in handen van aartshertog Albrecht, die het gewaagd had zijn beleg ook 's winters te laten voortduren. In de Venetiaanse Gaanderijen wordt de strijd en het leven in de belegerde stad haarfijn uit de doeken gedaan. Met wapens, kaarten en schilderijen, maar vooral met behulp van interactieve palmcomputers. De bezoeker kiest een van de vijf routes op dit nieuwtje in Belgisch tentoonstellingsland en krijgt aldus passende informatie, kan vragen beantwoorden en geluiden en achtergrondinformatie bij schilderijen oproepen. Fiets- en wandelroutes leiden langs voor de strijd belangrijke en nog als zodanig herkenbare plekken aan de kust en door de polders.

De val van het nieuwe Troje - Het beleg van Oostende, Venetiaanse Gaanderijen, Zeedijk, Oostende, t/m 27 sept, ma t/m za 14-18u, do tot 21u, zo 10-12 en 14-18u. Inl 0032 59805500 en www.belegjaar.be

Rubens Copyright Rubens in het Antwerpse Museum voor Schone Kunsten is een voorbeeldige expositie met reproductiegrafiek naar het werk van de meester. Veel tentoongestelde prenten kwamen tot stand onder Rubens' leiding. Doel was de verspreiding en de verkoop van zijn werk en dus van zijn beroemdheid. Ook hier verlegde Rubens de stilistische grenzen, al was hij geen `scheppend graficus'. Onder zijn toezicht – en geregeld met ingrepen van zijn hand – stuwden uiterst talentvolle graveurs het genre tot grote hoogten. Rubens' laatste graveur was de beste: de prenten van Christoffel Jegher zijn regelrechte Rubensen.

Copyright Rubens, Rubens en de grafiek, Koninklijk Museum voor Schone Kunsten, Leopold De Waelplaats, Antwerpen, t/m 12 sept, di t/m za 10-17u en zo tot 18u. Inl 0032 32387809

En verder

Vluchten voor de oorlog, t/m 22 aug in Flanders Fields Museum, Ieper 0032 57239220; Uitpakken, t/m 3 okt in Joods Museum van België, Brussel 0032 25121963