Amerikaanse dreiging 2

,,Omdat handel geen rekening houdt met internationale grenzen, en producenten de hele wereld als één markt beschouwen, moet het vaandel van deze staat hen volgen en alle barrières vernietigen die sommige naties opwerpen. Buitenlandse Zaken moet concessies van onze financiers beschermen, zelfs ten koste van de soevereiniteit van onwillige naties. Er moet ruimte zijn voor het verwerven of installeren van kolonies, want geen enkel nuttig plekje op de wereld mag aan onze aandacht ontsnappen of ongebruikt blijven.''

Deze uitspraak van Woodrow Wilson, die van 1913 tot 1921 president was van de Verenigde Staten, maakt veel duidelijk over de huidige geopolitieke orde van de VS. Er is weinig nieuws onder de zon. Het is dan ook verwonderlijk dat Europeanen in de war zouden zijn.

    • Marcel Poppe