VVD wijst Rutte aan als opvolger Nijs

Staatssecretaris Mark Rutte (Sociale Zaken, VVD) wordt de nieuwe staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. Hij wordt opgevolgd door voormalig staatssecretaris van Defensie en ex-Tweede-Kamerlid Henk van Hoof.

Dit heeft de Rijksvoorlichtingsdienst vanmorgen bekendgemaakt. Rutte volgt de vorige week afgetreden staatssecretaris Annette Nijs op. Van Hoof had vanmorgen een gesprek met premier Balkenende over zijn nieuwe functie. Hij zal zich op Sociale Zaken bezighouden met onder meer pensioenen en de bijstand.

Rutte, die sinds Balkenende I staatssecretaris op Sociale Zaken was, zal op Onderwijs de portefeuille hoger onderwijs beheren. Balkenende zal de beide VVD'ers vandaag voor benoeming voordragen bij de koningin.

VVD-fractievoorzitter Van Aartsen noemt de benoeming van Rutte op Onderwijs ,,een diepte-investering in het kabinet''. Het CDA heeft ,,vertrouwen'' in beide benoemingen. ,,Ik ga er vanuit dat de relatie tussen Rutte en minister Van der Hoeven net zo goed zal zijn als de relatie die Rutte met De Geus (minister van Sociale Zaken, CDA, red.) had'', aldus fractievoorzitter Verhagen.

De VVD zocht voor de opvolging van Nijs een ,,man van buiten de fractie'' die tegenwicht kan bieden aan minister Van der Hoeven (Onderwijs, CDA). Nijs moest vorige week het veld ruimen omdat zij, na een debat over haar relatie met de minister, door vice-premier Zalm en fractieleider Van Aartsen als een risico werd beschouwd voor de verhoudingen in de coalitie.

Nijs had in een interview met Nieuwe Revu over haar slechte relatie met Van der Hoeven verteld. Hoewel de Tweede Kamer het niet nodig vond haar vorige week dinsdag na het debat naar huis te sturen, besloot de VVD-top de volgende dag anders, tot verrassing van de Kamer en premier Balkenende.

De liberalen vreesden dat zij geen invloed meer zouden kunnen uitoefenen op een aantal belangrijke onderwijskwesties. Juist op het terrein van onderwijs liggen veel potentiële struikelblokken tussen VVD en CDA. Zo verschillen de partijen van mening over de integratie in het onderwijs en de eisen die kunnen worden gesteld aan islamitische scholen. Ook verschilt het CDA van mening met VVD-minister Verdonk (Integratie) over een Nederlandse imam-opleiding. Het CDA gaf geen steun aan een voorstel van oud-staatssecretaris Nijs selectie van studenten aan de poort in het hoger onderwijs mogelijk te maken en de collegegelden variabel te maken.

Rutte, die eerder bij Unilever werkte, behoorde samen met Nijs en staatssecretaris Schultz van Haegen (Verkeer) tot de `beschermelingen' van partijleider Zalm. Zalm haalde het trio binnen bij de formatie van Balkenende I.

Tot de overstap van Rutte naar Onderwijs is afgelopen weekeinde binnen de VVD in kleine kring besloten. Naast Rutte waren alleen partijleider en vice-premier Zalm, partijvoorzitter Van Zanen en de fractievoorzitters van Eerste en Tweede Kamer, Van den Broek-Laman Trip en Van Aartsen, op de hoogte van het besluit. Wel informeerde de VVD het CDA.

portretten pagina 3

hoofdartikel pagina 7