Verdachte schrijft Bush

Hoofdverdachte Victor Conte in het dopingschandaal rond de anabole steroïde tetrahydro-gestrinone (THG) heeft zich tot de Amerikaanse president George Bush gewend in een poging een gevangenisstraf te ontlopen.

De eigenaar van de Bay Area Laboratory Co-Operative (Balco) in Burlingame is bereid in ruil voor strafvermindering gevoelige informatie over potentiële deelnemers aan de Olympische Spelen in Athene verstrekken.

Contes advocaat, Robert Holley, heeft maandag een brief met dat aanbod naar het Witte Huis gestuurd. In het schrijven staat: ,,De heer Conte is bereid om alles te onthullen over officials, coaches en atleten om een bijdrage te leveren aan schone Spelen.''

De brief aan Bush kwam nadat Contes advocaat in een eerder stadium geen overeenstemming kon bereiken over een deal met de federale aanklagers. Contes bereidheid opening van zaken te geven komt nadat het antidopingbureau Usada documenten van Balco, waaruit bewijzen voor de verstrekking van THG zou blijken, had voorgelegd aan atleten wier naam wordt genoemd. Op die manier probeert Usada verdachte sporters tot een bekentenis te dwingen. Dat lukte bij de sprintster Kelli White, die een straf van twee jaar accepteerde, maar nog niet bij Marion Jones, Tim Montgomery, Alvin Harrison, Chryste Gaines and Michelle Collins.