VEB eist verbod op schikken Ahold

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) heeft het Amsterdamse gerechtshof verzocht om Ahold per onmiddellijk te verbieden schikkingen te treffen met voormalige bestuurders van het supermarktconcern. Ook eist de belangenvereniging dat het Ahold wordt verboden om andere overeenkomsten te sluiten als het gaat om claims en vorderingen die samenhangen met het boekhoudschandaal.

De VEB eist het verbod in het kader van de enquêteprocedure tegen Ahold bij de ondernemingskamer, de kamer van het hof die gespecialiseerd is in conflicten tussen bedrijven en aandeelhouders. Morgenochtend begint die zitting.

Ahold wijst de eisen ,,met kracht'' van de hand. Volgens het bedrijf staan VEB's eisen haaks op de belangen van aandeelhouders. ,,Een dergelijk moratorium zou immers betekenen dat Ahold tot in lengte van jaren wordt geconfronteerd met procedures en onderzoeken die zij veel eerder op gunstige condities had kunnen afronden'', stelt het bedrijf in een verklaring.

De VEB is juist van mening dat de belangen van aandeelhouders geschaad kunnen worden als Ahold conflicten met diverse andere partijen bijlegt zonder dat de uitkomst van de enquêteprocedure bekend is. De belangenvereniging wil een onafhankelijk onderzoek naar wanbeleid, omdat het niet tevreden is over de wijze waarop Ahold openheid van zaken heeft gegeven over de problemen bij het supermarktconcern. Met de procedure zegt de VEB onder meer waarheidsvinding na te streven.